Mergând pe premiza că „viaţa bate filmul”, iar dâm-boviţenii noştri fiind mari consumatori de filme de acţine, în ultima vreme s-a auzit şi la noi de scandalurile în stradă sau în trafic, rezolvate cu focuri de armă. Numai în acest an, două astfel de incidente cu focuri de armă au fost înregistrate în judeţ, cel mai recent fiind la Doiceşti.
Fenomenul le-a dat de gândit şi oamenilor legii, care s-au hotărât să iasă în stradă, pentru a le spune târgoviştenilor cât este de periculos să îşi rezolve conflictele cu puşti sau pistoale. Poliţiştii din cadrul Centrului de Prevenire şi ai Poliţei Municipiului Târgovişte au desfăşurat o astfel de campanie, de prevenire a infracţiunilor la regimul armelor şi muniţiilor, prin care i-au avertizat pe cetăţeni că uzul ilegal de armă se pedepseşte cu închisoarea.
Conform celor declarate de agent şef principal Liliana Mihaela Tănase, „(…) Arma de apărare şi pază şi arma de autoapărare poate fi purtată numai de către titularul permisului, cu îndeplinirea cumulativă a o serie de condiţii. De asemenea, este interzis portul armelor neletale, destinate pentru autoapărare în locuri aglomerate, stadioane, săli de spectacole şi adunări publice, precum şi în alte locuri în care folosirea armei este interzisă prin lege. De asemenea, este interzis dacă deţinătorul se află sub influenţa băuturilor alcoolice, produselor sau substanţelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora şi sub nicio formă nu trebuie să lipsească documentul care atestă dreptul de port şi folosire”.
Majoritatea concetăţenilor noştri s-au declarat îngroziţi de numărul mare al celor care ajung să posede o armă, fiind contrariaţi că acestea ajung în număr mare pe mâna unor persoane de-a dreptul dubioase, în condiţiile în care toţi cei care doresc să obţină un astfel de permis trebuie să treacă de o testare psihologică. Târgoviştenii au fost opriţi pe stradă de oamenii legii şi au primit pliante cu recomandări. În plus, au fost avertizaţi că folosirea unei arme, fară drept, se pedepseşte cu închisoarea. Din statisticele poliţiştilor, aproximativ 3.800 de dâm-boviţeni deţin în prezent o armă în mod legal. În 1.800 de cazuri este vorba despre o armă letală. Anul acesta, zeci de dâmboviţeni au fost dezarmaţi, astfel că, în 36 de cazuri, nu vor mai putea pune mâna pe un pistol sau o puşcă, pentru că permisul de port-armă le-a fost anulat, din cauza faptului că reprezintă un pericol public sau au fost condamnaţi pentru o infracţiune.
Deţinătorii de arme de foc au fost avertizaţi de poliţişti
Date: