La sediul Instituției Prefectului- județul Dâmbovița, a avut loc ședința Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice.
Ședința a avut ca subiect de dezbatere dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoane vârstnice (peste 65 de ani), în cadrul serviciilor de îngrijire la domiciliu și în centrele din municipiul Târgoviște, o temă de interes pentru toate UAT- urile din județul Dâmbovița, dar și o prioritate de reformă în cadrul Strategiei naționale pentru îngrijirea de lungă durată și îmbătrânirea activă pentru perioada 2023-2030.
Necesitatea reformei și actualitatea dezbaterii este dată de rapiditatea îmbătrânirii populației, motiv pentru care este necesară identificarea de soluții pentru a răspunde nevoilor populației vârstnice, dar în același timp pentru a valorifica potențialul activ și experiența persoanelor care pot sprijini acordarea serviciilor sociale.
In cadrul ședinței, membrii comisiei au fost informați privind:
Demersurile realizate de Instituția Prefectului privind informarea UAT-urilor și propunerile către MMSS de îmbunătățire a Ghidului Solicitantului PNRR/2023/C13/MMSS/I4- Crearea unei rețele de centre de zi de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice. De asemenea, prefectul Claudia Gilia a oferit informații privind calendarul depunerii proiectelor pentru centre de zi de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice, investițiile ce pot fi realizate și durata finanțării.
Din partea DAS Târgoviște au fost prezentate:
Informații privind serviciile sociale:
o Căminul pentru persoane vârstnice Sfânta Elena: capacitate 15 locuri, persoane vârsnice beneficiare: 15
o Biroul de Ingrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice: capacitate 100 locuri, persoane vârsnice beneficiare: 60.
o Clubul de Pensionari nr. 1: capacitate 200 locuri, persoane vârsnice beneficiare: 200
o Cantina de Ajutor Social: persoane vârsnice beneficiare: 28
o Serviciul de evidență și Plata Indemnizații – persoane vârsnice monitorizate: 557
Informatii privind direcțiile de acțiune/ măsurile întreprinse la nivelul DAS în conformitate cu direcțiile de acțiune/ măsurile Strategiei naționale pentru îngrijirea de lungă durată și îmbătrânirea activă pentru perioada 2023-2030, care au vizat în principal:
o Elaborarea unei proceduri pentru serviciile de intervenție de urgență, disponibile 24/24 de ore.
o Aprobarea derulării în anul 2023 a proiectului – Centru Integrat pentru persoane vârstnice și Cantina de Ajutor Social Omenia – prin Grupul de Acțiune Locală – Târgoviștea Egalității de șanse, finanțat în cadrul Programului Operațional Regional, (valoarea investiției de 4.648.326 lei, din care: buget local- 2.320.091 lei, buget de stat – 71.273 lei si FEDR – 2.256.962 lei).
o Aprobarea acordării de către Consiliului Local a unei subvenții pentru anul 2023 în valoare de 50.000 lei pentru completarea resurselor financiare ale Căminului pentru persoane vârstnice (cod serviciu social- 8730 CR-V-I) ,
o Încheierea de protocoale/convenții de colaborare pentru stabilirea gradului de dependență al beneficiarilor,
o Campanii de informare a populației vârstnice privind riscurile sociale, prevenirea și identificarea situațiilor de abuz/neglijare/ violență din domeniul ILD; promovarea unui stil de viață sănătos și prevenirea îmbolnăvirilor în cadrul programelor naționale de evaluare și promovare a sănătății.
În cadrul ședinței s-au adresat întrebări, au avut loc comunicări, dezbateri privind provocările cu care se confruntă populația vârstnică și societatea actuală și exemple de bune practici în domeniul reformei serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice. Membrii asociațiilor de pensionari din cadrul CCDCPPV au apreciat interesul real al Instituției Prefectului pentru soluționarea problemelor persoanelor vârstnice și au considerat utile informațiile dezbătute în cadrul ședinței, menționând că vor face demersuri de informare și mediatizare a acestor informații în cadrul comunității de pensionari. Prefectul Claudia Gilia a menționat faptul că Instituția Prefectului – județ Dâmbovița a fost și rămâne deschisă oricăror dezbateri și propuneri constructive, care să conducă la soluționarea problemelor persoanelor vârstnice și la reforma serviciilor sociale.