Digitalizarea Securității și Sănătății în Muncă – beneficii și provocări semnificative

Date:

Săptămâna europeană pentru securitate și sănătate în muncă, organizată anual în luna octombrie,  reprezintă un semnal privind importanța acestui domeniu și creșterea gradului de sensibilizare a angajaților și angajatorilor la importanța respectării și asigurării unor condiții de muncă sigure.

Ca parte a campaniei „Locuri de muncă sănătoase 2023-2025”  reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmbovița au participat, în perioada 23-25 octombrie 2024, la un simpozion regional dedicat temei „Locuri de muncă sigure și sănătoase în era digitală”, în cadrul căruia au fost prezentate lucrări pregătite de toate inspectoratele participante.

De asemenea, ITM Dâmbovița a organizat  o întâlnire cu peste 50 de angajatori și servicii externe din județ, având ca temă „Securitatea și sănătatea în muncă – trecut, prezent și viitor”. Acest simpozion și-a propus să aducă în atenția celor prezenți informații utile și actuale din domeniul SSM  și soluții eficiente pentru simplificarea acestei activități.

În deschiderea evenimentului, inspectorul șef al ITM Dâmbovița, Marius Lixandru, a prezentat obiectivele campaniei „Locuri de muncă sigure și sănătoase în era digitală”, îndemnându-i pe participanți să fie deschiși la nou și să privească spre viitor, să accepte digitalizarea ca pe un ajutor și o simplificare a muncii lor.

Întâlnirea s-a concentrat pe prezentarea făcută de inspectorul de muncă SSM, Ioana Scarlat, care a discutat despre două platforme de lucru, utilizate de societăți din țară, în care pot fi încărcate dosarele personale ale angajaților și toate datele privind activitatea de sănătate și securitate în muncă din cadrul unei organizații. Printr-o astfel de aplicație, inclusiv Instruirea angajaților se efectuează online. Lucrătorii se conectează pe platformă la datele prevăzute în programul de instruire-testare. Conducătorul locului de muncă realizează instruirea, după care fișele de instruire în format electronic sunt transmise prin e-mail către lucrători pentru a fi semnate, iar apot retransmise conducătorulului locului de muncă pentru a le semna si el. Toate documentele care se întocmesc în activitatea de securitate și sănătate în muncă sunt realizate în format digital, iar, în cazul unui control, inspectorii de muncă pot primi acces pe platformă, pentru a putea consulta informațiile stocate, reducând considerabil cantitatea de documente pe care angajatorii trebuie să le prezinte în format fizic.

„Digitalizarea Securității și Sănătății în Muncă aduce atât beneficii, cât și provocări semnificative pentru inspectorii de muncă. Aceștia trebuie să-și dezvolte competențele digitale, să se adapteze la noile forme de muncă și să colaboreze strâns cu angajatorii pentru a asigura respectarea standardelor de securitate și sănătate. Investiția în formarea continuă și în utilizarea de noi tehnologii va fi esențială pentru a face față acestor provocări într-un mod eficient”, a concluzionat inspectorul șef Marius Lixandru.

ITM Dâmbovița urmărește ca prin astfel de acțiuni  că crească gradul de conștientizare în ceea ce privește digitalizarea în activitatea de SSM aducând în atenția participanților o serie de argumente, beneficii și avantaje ce pot transforma o muncă greoaie într-una mai practică, cu mai puțină birocrație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

„Școala altfel” la Filiala pentru Copii a Bibliotecii Județene Dâmbovița

Ieri, 6 noiembrie 2024, la Filiala pentru copii a...

 Bărbat depistat la volan sub influența alcoolului pe străzile din Târgoviște 

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Târgoviște au depistat un...

Jocuri de rol cu elevii pentru a înțelege cât de importante sunt regulile de circulație

Polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a...
error: Conținutul este protejat!!