Pasager clandestin printre ei
Săptămâna trecută, s-a desfăşurat, la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Mărgineni, încă o activitate cuprinsă în proiectul de anvergură „Dincolo de aperenţe”. Au participat studenţi ai Universităţii Valahia din Târgovişte – Facultatea de Drept şi Ştiinţe Social Politice, coordonaţi de agent şef de poliţie Bucuroiu Victor, din cadrul Poliţiei de Proximitate, Camelia Herea – director adj. al Penitenciarului Mărgineni, comisar de penitenciare Nicolae Banu şi subcomisar de poliţie Ion Nuţă – şef Birou Ordine Publică Poliţia Municipiului Târgovişte.
Discuţiile la care au participat studenţii, alături de Marius şi Cristi, doi tineri aflaţi în custodia penitenciarului, au fost despre anturajul nepotrivit şi droguri.
Marius, primul dintre cei doi care şi-a pus „sufletul pe masă”, a recunoscut că „am greşit, acum plătesc un preţ prea scump pentrut că am luat un telefon de la un minor fară să îmi dau seama ce fac.” Telefonul l-a luat pentru a-l vinde şi a investi banii în jocuri de noroc. De ce? Simplu, pentru a corespunde cerinţelor găştii în care intrase. Înainte de a călca strâmb, Marius a fost un exemplu pentru toţi, mergea la biserică cu regularitate şi învăţa bine.
Cristi, coleg de suferinţă cu Marius, este un tânăr deosebit de inteligent, dezinvolt , având o uşoară infatuare, a povestit studenţilor despre drumul spinos pe care calci atunci când consumi droguri. Şi-a propus să devină voluntar în cazul în care va fi solicitat să vorbească tinerilor despre droguri.
„Realitatea e o lume care nu ţine cont de primarul element dăruit prin naştere, cucerit de atâţia războinici şi, mai nou, de legi, libertatea, a spus Alex Doru unul dintre studenţi. Pare un termen abstract nouă, celor care vedem totul, avem totul, simţim totul şi nu ne ajunge parcă”, a mai precizat acesta.
O altă studentă, Cătălina Cătănescu, a apreciat cât se poate această experienţă, dând o altă explicaţie libertăţii: „Mi-am dat seama că degeaba avem bani, dacă nu avem libertatea să îi împărţim cu familia noastră, cu copilul pe care îl avem şi care de abia asteaptă să ajungem seara la el. Dintre persoanele private de libertate cu care am vorbit astăzi, nu ştiu care a fost cel mai sincer sau care regretă cu adevărat fapta făcută. Probabil toţi, însă nu au încetat să se victimizeze.”
În fine, Cristina Ciotea, studentă la Administraţie Publică, a concluzionat că proiectul aflat în desfăşurare „este unul valoros pentru tinerii şi adolescenţii secolului XXI, deoarece infracţiunile din acest secol sunt foarte răspândite, iar repercusiunile nu întârzie să apară, indiferent de sancţiunea dată pentru o infracţiune comisă, iar asta ne face să ne gândim de două ori înainte de a lua o decizie care poate deveni infracţională ori să fim instigaţi la comiterea infractiunilor. În concluzie, ne dorim să existe o lumea a infracţiunilor cât mai mică deoarece astăzi am văzut şi partea dură a vieţii dar şi o lume conştientă de sancţiunile statului privind persoana şi patrimoniul acesteia.”
Anturajul nepotrivit şi un comportament agresiv te pot conduce în spatele gratiilor. Acesta este mesajul pe care, proiectul „Dincolo de aparenţe” se străduieşte să-l transmită tinerilor.
Din spatele gratiilor
Date: