Directiva europeană împotriva dublului standard la alimente

Date:

Parlamentul European a pus capăt practicii standardelor duble la alimente în UE, votând modificări aduse pentru patru directive legate de drepturile consumatorilor. La Strasbourg, la ultima sesiune plenară a actualului PE, deputaţii europeni au aprobat aşa-numitul pachet „nou mecanism comercial pentru consumatori”, care recunoaşte ca practică comercială neloială furnizarea de alimente de la una şi aceeaşi marcă, dar cu diferite ingrediente şi de calitate diferită. Documentul a fost aprobat de 474 de voturi, 163 voturi împotrivă şi 14 abţineri.
Se anticipează că, în cazul în care există diferenţe în ceea ce priveşte calitatea aceloraşi produse în diferitele ţări ale UE, comercianţilor li se va aplica o amendă de cel puţin 4% din cifra de afaceri anuală pentru anul financiar anterior, sau 2 milioane de euro în cazul în care nu există informaţii privind cifra de afaceri. Veniturile din amendă vor fi transmise trezoreriei statului membru care le impune, deoarece nu va exista un organism central european special de control, ci doar un organism naţional de control.
Tema standardului dublu la produsele alimentare este actuală în noile state membre, de câţiva ani, după ce, prin cercetări, s-a dovedit că mărfuri cu aceleaşi mărci diferă în comerţul din ţările din Europa de Vest şi din Europa de Est. Campania a condus la propuneri de modificare a legislaţiei europene, care au devenit realitate odată cu votul deputaţilor europeni. Noua legislaţie obligă CE să revizuiască ceea ce s-a realizat şi, după 2 ani, să decidă dacă este necesară o nouă legislaţie, pentru a se evita dubla standardizare a alimentelor. Modificările aprobate oferă, de asemenea, protecţie vizavi de practicile comerciale înşelătoare din partea comercianţilor online.
Noile modificări oferă autorităţilor naţionale posibilitatea de a controla calitatea produselor de pe piaţă. Ca laboratoare de referinţă pot fi utilizate cele de la Centrul Comun de Cercetare al UE (JRC). Documentul adoptat de PE trebuie să fie aprobat de către Consiliul de Miniştri al UE şi statele membre vor avea la dispoziţie 24 de luni de la data intrării în vigoare a dispoziţiei, pentru a o transpune în legislaţia naţională. Sursa: FacebookTwitterEmailMai multe…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

ECHIPA ETAPEI NU E PENTRU VOLEIBALISTELE DE LA CSM TÂRGOVIȘTE

Volei Alba Blaj a câștigat duelul pentru primul loc...

Idei interesante pentru mânere și butoane pentru ușile de interior

Mânerele și butoanele pentru ușile de interior sunt detalii...

Târgoviște sărbătorește 1 Decembrie, Ziua Națională a României 

Târgoviște se pregătește să celebreze cu mândrie Ziua Națională...

„Perspective florale” la Biblioteca Județeană Dâmbovița

Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița invită publicul să...
error: Conținutul este protejat!!