In ultimele 48 de ore , pe anumite canale media au apărut informaţii că şi în judeţul Dâmboviţa ar fi focar de pestă porcină. Lucru total fals. Chiar directorul DSVSA Dâmboviţa,dr. Sandu Tolea ne-a declarat clar şi răspicat că nu există niciun focar de pestă porcină în Dâmboviţa .Direcţia Sanitar Veterinară Dâmboviţa este pregătită în orice moment să intervină în situaţia în care virusul Pestei Porcine îşi face aparţia şi în judeţul Dâmboviţa.Mai mult, şi autorităţile locale au fost deja mobilizate şi instruite cum trebuie să acţioneze.Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Dâmboviţa, dr. Sandu Tolea a făcut apel la populaţie să fie înţelegătoare şi să dea dovadă de prudenţă în această perioadă iar dacă au cele mai mici suspiciuni în cazul unui porc să anunţe imediat medicii veterinari.
Pentru informarea populaţiei privind prevenirea răspândirii virusului Pestei Porcine Clasice, la sediul DSVSA Dâmboviţa au fost organizate o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai AJVPS Dâmboviţa, Direcţiei Silvice, AVPS-uri private, cu administratorii exploataţiilor comerciale şi de tip A de porcine, împreună cu medicii veterinari împuterniciţi şi cu medicii veterinari de liberă practică concesionari ai activităţilor sanitare veterinare din judeţ, fiind prezentate aspecte cu privire la etiologia, simptomatologia şi tabloul anatomopatologic al bolii, măsuri de biosecuritate în exploataţiile comerciale şi la partidele de vânătoare, etc, precum şi probleme legislative specifice.
S-a pus accent pe raportarea de urgenţă către DSVSA Dâmboviţa a tuturor cazurilor de îmbolnăvire sau mortalitate la porcine, atât în sectorul domestic, cât şi în cel silvatic, pentru luarea în regim de urgenţă a tuturor măsurilor sanitare veterinare ce se impun.
Pentru a proteja porcii din exploataţii de această boală, DSVSA recomandă respectarea următoarelor:
nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;
creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici;
nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie;
dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.
Au fost notificate toate Unităţile Locale de Sprijin de la nivelul consiliilor locale cu privire la evoluţia Pestei Porcine Africane la noi în ţară şi despre obligativitatea reactualizării componenţei Unităţilor Locale de Sprijin şi a stocurilor de materiale necesare pentru intervenţia într-un eventual focar de boală.
Pesta Porcină Africană este o boală virală, în mod obişnuit mortală pentru porcii domestici şi mistreţi. Nu există vaccin sau tratament pentru această boală. Din această cauză, provoacă serioase probleme socio-economice în ţările afectate.
Virusul rezistă câteva luni în mediul înconjurător şi în cadavre. Prepararea sau afumarea cărnii de porc NU distruge virusul.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.
Semnele clinice ale bolii sunt variabile şi nu sunt uşor de recunoscut.
Animalele afectate pot avea unul sau mai multe semne clinice, după cum urmează:
” febră mare, apatie şi imposibilitate de a sta în picioare, ” vomă, diaree – uneori cu sânge, ” pete roşii-albăstrui pe piele, în special în zonele urechilor şi râtului, ” tuse şi respiraţie îngreunată, ” avorturi spontane, naşteri de fetuşi morţi şi nesiguranţă în mers a purceilor.
Majoritatea animalelor infectate mor în 10 zile.
Contaminarea animalelor sănătoase se poate produce în multe feluri: ” prin contactul direct al porcilor sănătoşi cu cei bolnavi, ” prin hrănirea porcilor sănătoşi cu resturi alimentare contaminate, ” prin contactul cu materiale contaminate,
” prin contactul cu oamenii care poartă haine şi încălţăminte contaminate.
Măsuri de prevenţie
Contactaţi imediat medicul veterinar dacă suspectaţi că efectivul de animale este contaminat. Nu deplasaţi animalele din fermă sau gospodărie. Intotdeauna, schimbaţi-vă îmbrăcămintea şi încălţămintea atunci când părăsiţi ferma sau gospodăria.
Inainte de a achiziţiona furaje, aşternut şi porci, asiguraţi-vă că acestea provin din unităţi verificate, care au implementate toate măsurile de siguranţă, pentru a evita pătrunderea virusului. Asiguraţi-vă că porcii din gospodăria dumneavoastră nu intră în contact cu mistreţii sau cu porcii din alte gospodării.
Niciodată nu hrăniţi porcii cu resturi alimentare.
Evitaţi creşterea porcilor în padocurile exterioare, în zonele în care evoluează Pesta Porcină Africană.
Achiziţia şi transportul cărnii şi a preparatelor din carne de porc din zonele infectate pot răspândi virusul. Vânătorii şi câinii acestora nu trebuie să vină în contact cu porcii domestici după vânătoare.
Fermierii sau vânătorii să nu arunce pe câmp sau în pădure resturi rezultate în urma eviscerării carcaselor de porci domestici sau mistreţi.
Nu aruncaţi resturi alimentare sau gunoi în zonele care pot fi frecventate de mistreţi.
Toate notificările se vor face la cel mai apropiat medic veterinar sau la DSVSA Dâmboviţa, la numărul de telefon 0372-737818, non-stop.
Directorul DSVSA Dâmboviţa: Nu există niciun focar de pestă porcină în Dâmboviţa
Date: