A fost promulgată și a intrat în vigoare legea prin care proprietarii de terenuri sunt obligaţi să facă lucrări pentru combaterea ambroziei, în 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităților competente. Sunt vizate mai multe categorii, incluzând aici proprietari de terenuri, administratori , deținători de imobile.
„În scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităţilor publice locale, lucrări de întreţinere a terenurilor prin smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia”, se precizează în textul legii.
Potrivit noii legi, există „posibilitatea de realizare a respectivelor lucrări de către autorităţile administraţiei publice locale, la solicitarea şi pe cheltuiala persoanelor în sarcina cărora este stabilită această obligaţie”.
Potrivit specialiștilor în sănătate, simptomatologia persoanelor alergice la polenul de ambrozie este sezonieră, cu vârfuri în lunile august și septembrie și constă în: strănut în salve; prurit (mâncărime) nazal, ocular și faringian; obstrucție nazală (nas înfundat); rinoree (secreție din nas) apoasă;secreții postnazale. Pe lângă căile respiratorii poate apare congestie (înroșire) oculară și lăcrimare.
Persoanele mai sensibile sunt predispuse la tuse seacă; dispnee (respirație dificilă) în special dimineața și seara și urticarie (mâncărime generalizată).