Au fost semnate contractele de finanţare pentru două proiecte ce vor conduce la creşterea calităţii vieţii locuitorilor din staţiunea Pucioasa. În acest sens, administraţia locală beneficiază de finanţare nerambursabilă din Programul Operaţional Regional 2014-2020 (Regio), în cadrul Axei prioritare 13 – „Sprijinirea regenerării oraşelor mici şi mijlocii”, Prioritatea de investiţii 9b – „Oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizică, economică şi socială a comunităţilor defavorizate din regiunile urbane şi rurale”, Obiectivul specific 13.1 – „Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în oraşele mici şi mijlocii din România”.
Prin proiectul „Construire 3 blocuri cu locuinţe sociale în oraşul Pucioasa şi îmbunătăţirea spaţiilor publice urbane din zonă”, investiţiile preconizate vor răspunde nevoii de locuinţe sociale semnalate la nivelul oraşului. Totodată, vor fi efectuate lucrări de realizare a căilor de acces auto şi pietonal, de organizare a unor zone recreaţionale pentru copii, precum şi de amenajare a spaţiilor verzi, gen-erându-se astfel un mediu plăcut. Aplicaţia prevede un termen de implementare de 70 de luni, de la 1 martie 2018 până la 31 decembrie 2023, şi are o valoarea totală de 20.252.517,32 lei. Din aceştia, peste 17 milioane de lei provin din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), peste 2,6 milioane de lei sunt alocaţi din bugetul naţional, cofi-nanţarea beneficiarului fiind de peste 400 de mii de lei.
În cadrul proiectului „Reabilitarea, modernizarea şi dotarea bibliotecii orăşeneşti şi reabilitarea, modernizarea şi extinderea sistemului de supraveghere video din oraşul Pucioasa”, vor fi autorizate intervenţii asupra corpului de clădire în care se derulează activitatea Bibliotecii Oraşului Pucioasa, precum şi a Dispeceratului Poliţiei Locale Pucioasa, astfel încât angajaţii celor două instituţii să beneficieze de un spaţiu optim de lucru, furnizând pe această cale populaţiei deservite servicii de calitate. De asemenea, extinderea sistemului de supraveghere video, precum şi îmbunătăţirea spaţiului urban din jurul edificiului modernizat vor creşte siguranţa locuitorilor, gen
erând totodată un mediu cu un aspect plăcut. Lucrările proiectate au un buget estimat la o valoare totală de 3.186.473,30 lei, din care peste 2,3 milioane de lei sunt alocate din FEDR, contribuţia din bugetul de stat depăşeşte 364 de mii de lei, iar cofinanţarea eligibilă a beneficiarului este de peste 56 de mii de lei. Diferenţa, de peste 386 de mii de lei constituie valoarea cheltuielilor neeligibile. Proiectul va fi implementat în 65 de luni, în perioada 7 martie 2018 – 30 iulie 2023.
În prezent, în regiunea Sud Muntenia s-au înregistrat 1.230 de proiecte (inclusiv aplicaţiile depuse în cadrul SUERD), prin care sunt solicitate fonduri nerambursabile de peste opt miliarde de lei. Din acestea, au fost semnate contracte pentru 706 cereri de finanţare, a căror valoare solicitată este de peste 5,9 miliarde de lei. În situaţia contractelor semnate, este inclus şi contractul aferent Priorităţii de investiţii 11.1 – „Consolidarea capacităţii instituţionale şi o administraţie publică eficientă”, proiect implementat la nivel naţional al cărui beneficiar este Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, gestionat de ADR Sud Muntenia.