Elevi din cinci școli din Dâmbovița implicați într-un proiect premiat la Bruxelles

Date:

Elevi din cinci instituții de învățământ din județul Dâmbovița  au fost implicați într-un  proiect educațional relevant pentru sustenabilitate- CleanAir@School, o metodă inovatoare de educație climatică.  Este vorba despre elevi de la Liceul „Aurel Rainu” Fieni, Școala Gimnazială „Diaconu Coresi” Fieni, Școala Gimnazială „Ion Ciorănescu” Moroeni, Școala nr. 4 „Elena Donici Cantacuzino” Pucioasa și Școala Gimnazială Lucieni.

Metoda CleanAir@School a fost introdusă anul acesta prima oară în România, în cele cinci școli din județul Dâmbovița, de Asociația Volens, în cadrul proiectului „Comorile vii de lângă noi”, derulat cu sprijinul Heidelberg Materials România. Cu prilejul Zilei Educației Climatice, marcată la Bruxelles, proiectul a fost declarat drept un exemplu de bune practici la nivel european, datorită impactului pe care l-a avut în rândul tinerilor beneficiari și al comunităților. De remarcat faptul că numai trei proiecte au primit această recunoaștere, la categoria inițiativelor inspirate de știință.

„Elevii au puține ocazii să folosească instrumente științifice ca să înțeleagă mai bine anumite fenomene sau să contribuie la realizarea unei analize serioase. Proiectul demonstrează cum știința poate deveni un instrument puternic de educație, care nu doar că îmbogățește cunoștințele, ci creează punți de colaborare între școli și comunități. Este un model de implicare care merită practicat pe o scară cât mai largă,” a declarat Ada Lungu – președinta Asociației Volens.

Sub îndrumarea profesorilor, elevii participanți  au învățat despre ce înseamnă poluarea aerului, au amplasat senzori pasivi pentru colectarea particulelor în locuri strategice din jurul școlii și din comunitate, au transmis date prin intermediul unor instrumente digitale. Pe baza acestora a fost generat un raport care le-a oferit prilejul de a constata, cu date concrete, sursele care influențează calitatea aerului. Fiecare echipă școlară a analizat rezultatele raportului și a creat un plan de acțiune prin care să contribuie la reducerea poluării și creșterea calității aerului.

„Colaborăm permanent cu școlile și cu organizațiile care aduc concepte inovatoare de educație non-formală, ca pilon al angajamentului nostru pentru dezvoltare durabilă. Suntem mândri că am putut sprijini Asociația Volens să ofere copiilor și profesorilor o experiență de învățare declarată exemplu de bune practici la nivel european”, a subliniat Bogdan Arnăutu, Manager de Comunicare și ESG al Heidelberg Materials România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Cum sa gasesti cea mai buna solutie de transport cand vii in tara

Daca ai planificata o calatorie in tara, serviciile de...

Explozie în comuna dâmbovițeană Vișina 

Pompierii au fost solicitați să intervină în cazul unei...