Elevii bucureşteni au fost „cei mai tari voluntari”

Date:

Asociaţia Chindia Jurasic Park, în parteneriat cu Asociaţia Ecologică Floare de Colţ, cu finanţare din partea Ministerului Tineretului şi Sportului, a organizat şi susţinut o tabără educativă cu acţiuni specifice de voluntariat, în domeniul turismului montan specializat, de educaţie civică şi implicare socială, sub formă de concurs, în Munţii Bucegi-zona Padina. Timp de 5 zile, cei 40 de tineri proveniţi din trei judeţe (Dâmboviţa, Prahova, Bucureşti – Ilfov) cu vârste între 14 şi 22 de ani au avut ocazia să facă faţă la o mulţime de provocări.
În prima zi, tinerii au participat la o drumeţie prin Cheile Coteanului ajungând la Turbăria Lăptici, rezervaţie complexă pe care au vizitat-o cu interes primind date inedite despre floră, faună, geologie etc. Apoi, au continuat drumul până în Cheile Tătarului unde li s-au dat informaţii despre exocarst (chei, fisuri, surplombe) sau despre endocarst (peşteri, avene), după vizitarea grotei artificiale din aceste chei. La întoarcere, tinerii au iniţiat o mică acţiune de ecologizare strângând gunoaiele/deşeurile lăsate de o parte din turiştii mai puţin civilizaţi. De asemenea, s-a intrat la Izbucul Coteanu, alt obiectiv geologic mai puţin cunoscut. Ziua a doua a început cu o drumeţie mai lungă, pe traseul Padina – Peştera şi vizitarea sediului Salvamont Dâmboviţa. După un scurt popas, a început urcarea pe marcaj „bandă albastră” (Peştera-Omu), iar în scurt timp, au intrat pe marcajul „triunghi roşu”, marcaj care duce, pe valea Doamnelor, până în Şaua Bătrâna, un important punct de intersecţie a mai multor poteci montane. Pe acest traseu, au fost inventariate marcajele existente şi au fost făcute marcaje noi (sau refăcute marcaje vechi) în locurile unde acest lucru era „cerut” de topografia locului. În ziua a treia au avut loc probele de căţărare şi rapel, care s-au desfăşurat la atelierele amenajate în Vărăria Mică şi care au pus din nou la încercare îndemânarea şi curajul participanţilor. Ziua a patra a început cu drumeţie şi descoperirea lumii subterane, vizitându-se atât Peştera Ialomiţei, cât şi Peştera Pustnicului aflată în apropiere. Tinerii au putut să facă diferenţa între o peşteră amenajată pentru turişti şi una complet neamenajată şi să compare astfel mediul subteran aflat în două ipostaze diferite. Printre cele mai antrenante probe a fost cea de orientare turistică, pe platoul din zona Padina – Coteanu, probă în care condiţia fizică a fost un avantaj important. Drept „recompensă”, tinerii au fost invitaţi la celebrul foc de tabără, un bun prilej de a îşi demonstra calităţile vocale sau artistice.
În ultima zi, o amplă acţiune de ecolo-gizare pe Platoul Padina s-a dorit a fi atât un semnal de alarmă, cât şi un mic răspuns la strigătul disperat al naturii, atât de agresată în ultima vreme de noi, oamenii, care uităm adesea de unde venim şi unde ne vom întoarce.
La finalul taberei, toţi tinerii au primt titlul de „Cel mai tare voluntar”, pentru faptul că au reuşit să-şi depăşească limitele şi să parcurgă cu succes toate provocările acestei perioade deloc uşoare, iar după cumularea punctelor la probele de concurs, echipa „V.A.M.A.”, alcătuită din tineri reprezentând Şcoala nr.77 din Bucureşti, a obţinut cel mai mare punctaj, cu o comportare foarte bună la toate probele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Explozie în comuna dâmbovițeană Vișina 

Pompierii au fost solicitați să intervină în cazul unei...

Tânăr prins conducând fără permis valid pe drumurile din Dâmbovița

Polițiștii Serviciului Rutier Dâmbovița au prins un tânăr de...