Prima sesiune a examenului de Bacalaureat a început marţi, 6 iunie, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Testarea se va desfăşura pe durata a două zile. În 8 şi 9 iunie va avea loc proba orală la limba maternă, iar în 9 iunie şi 12-13 iunie candidaţii vor susţine proba de competenţe digitale. Probele orale se încheie cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, programată între 14 şi 16 iunie. Subiectele pentru probele orale de limba română şi limba maternă cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, cu un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute. Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă -experimentat, avansat şi mediu. În cazul în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele de la probele de competenţe lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba.
Probele scrise vor începe în 26 iunie cu limba şi literatura română, 27 iunie – limba şi literatura maternă, 28 iunie – proba obligatorie a profilului şi specializării (matematică sau istorie), 30 iunie -proba la alegere a profilului şi specializării.
Rezultatele primei sesiuni a Bacalaureatului vor fi afişate în 5 iulie, până la ora 16.00 şi în aceeaşi zi vor putea fi depuse contestaţiile, afişarea rezultatelor finale fiind programată în 10 iulie.
Pentru prevenirea evenimentelor negative şi asigurarea desfăşurării în condiţii de linişte şi siguranţă a examenelor, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa a suplimentat dispozitivul curent care acţionează pentru siguranţa comunităţii.
Astfel, pe durata examenului naţional de Bacalaureat, 43 de poliţişti acţionează, zilnic, suplimentar faţă de activităţile dispozitivelor curente din teren.
Din totalul efectivelor suplimentare care asigură măsurile de ordine în zona unităţilor de învăţământ, 31 de poliţişti sunt de la ordine publică, iar 8 sunt de la rutieră, restul fiind de la alte structuri.
Echipajele din teren acţionează pentru a depista şi a lua măsurile legale faţă de persoanele care, prin comportamentul sau activităţile pe care le desfăşoară, afectează siguranţa publică. În acest sens, cele 41 de centre de examinare sunt incluse în itinerariile de patrulare ale poliţiştilor.
De asemenea, poliţiştii rutieri sunt în stradă şi acţionează pentru fluidizarea traficului rutier, prevenirea accidentelor rutiere, precum şi a ambuteiajelor.
Poliţiştii din Dâmboviţa sunt în teren pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice şi fluidizarea traficului rutier, în zona unităţilor de învăţământ, astfel încât examenul naţional de Bacalaureat să se desfăşoare în condiţii de normalitate.
Examenul naţional de Bacalaureat, în siguranţă Absolvenţii de liceu susţin Bacalaureatul în prima sesiune, care a început marţi, 6 iunie cu probele orale, în timp ce probele scrise vor avea loc din 26 iunie
Date: