Femeile lucrează „gratuit” 59 de zile pe an

Date:

femeiPotrivit celor mai recente cifre publicate de Comisia Europeană, disparitatea salarială, şi anume diferenţa medie de remuneraţie pe oră între femei şi bărbaţi la nivelul UE, este de 16,2 %. Această ştire a prefaţat Ziua europeană a egalităţii salariale 2013, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute. Acest eveniment marchează, la nivelul Uniunii Europene, numărul de zile suplimentare pe care femeile trebuie să le lucreze pentru a câştiga o sumă echivalentă cu cea obţinută de bărbaţi: în prezent, această diferenţă este de 59 de zile, data de 28 februarie corespunzând celei de a 59-a zi a anului. Pentru a contribui la reducerea acestei diferenţe de remunerare, Comisia evidenţiază o serie de bune practici aplicate de către întreprinderile europene pentru a soluţiona această problemă. Acest eveniment a ajuns la cea de a treia ediţie la nivel european; Comisia a inaugurat primul eveniment de acest tip la 5 martie 2011. Din datele cele mai recente reiese că, pe teritoriul Uniunii Europene, diferenţa de remunerare între femei şi bărbaţi a fost, în medie, de 16,2 % în 2010. Aceste date confirmă o uşoară tendinţă descrescătoare faţă de anii anteriori, când procentul respectiv era de aproximativ 17 % sau chiar mai mare.
Tendinţa descendentă a diferenţei de remunerare poate fi explicată prin impactul încetinirii creşterii economice asupra diferitelor sectoare, în cele în care predominau lucrătorii bărbaţi (cum ar fi sectorul construcţiilor sau al ingineriei) înregistrându-se în general cele mai substanţiale reduceri ale salariilor. Prin urmare, evoluţia nu este determinată în general de îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de salarizare pentru femei. În acelaşi timp, a crescut în ultimii ani proporţia bărbaţilor care lucrează cu fracţiune de normă sau în condiţii salariale mai puţin favorabile.
Comisia doreşte să sprijine angajatorii în eforturile lor de combatere a diferenţelor de remunerare între femei şi bărbaţi. Proiectul „Equality Pays Off” („Egalitatea este rentabilă”) vizează să sensibilizeze societăţile cu privire la avantajele economice pe care egalitatea de şanse şi egalitatea salarială între femei şi bărbaţi le pot aduce. Având în vedere provocările legate de schimbările demografice şi de creşterea deficitului de personal calificat, obiectivul iniţiativei este acela de a promova accesul societăţilor la potenţialul forţei de muncă constituite din femei. Aceasta cuprinde activităţi de formare, evenimente şi instrumente menite să ofere societăţilor mijloacele necesare pentru a reduce aceste diferenţe de remunerare. Proiectul urmăreşte, de asemenea, să contribuie la atingerea obiectivului Strategiei Europa 2020, care constă în creşterea ratei de ocupare până la 75 %, ceea ce nu se va putea realiza fără o mai mare participare a femeilor pe piaţa muncii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Cosmetice coreene pentru ten cu pigmentare

Pigmentarea pielii, inclusiv petele întunecate și tonul neuniform, poate...

REMIZĂ ÎN ANONIMAT

Stadionul Steaua a găzduit, marți seară, ultimul meci al...

VĂTAVU, MULȚUMIT DE PUNCTUL SCOS ÎN GHENCEA

Steaua a remizat, pe stadionul Ghencea, scor 1-1, cu...

CHINDIA SMULGE UN PUNCT PE TERENUL STELEI

Steaua București - Chindia Târgoviște 1-1 (1-0) Stadion: Ghencea. Au marcat:...
error: Conținutul este protejat!!