Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează producatorii agricoli cu privire la prevederile Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecocondition-alitatea in cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru fermieri in Romania, cu modificarile ulterioare, prin care este interzisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente.
Informarea fermierilor cu privire la respectarea normelor de ecoconditionali-tate, respectiv a bunelor condiţii agricole şi de mediu (GAEC) 6.2, prin care este interzisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil precum si a vegetatiei pajistilor permanente se face periodic, chiar de la depunerea cererii unice de plata fermierul ia cunostinta de aceste norme prin semnarea unui angajament de respectare care face parte integranta din cerere.
Fermierul care utilizează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) si/sau pajisti permanente, nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă ş.a.), inclusiv miriştile sau iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare.
De asemenea,fermierul care utilizează pajişti permanente nu trebuie să ardă vegetaţia, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiştilor.
In cazul nerespectarii acestui GAEC, fermierilor li se vor aplica reduceri la suma totală de plată, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectare. Conformitatea sau după caz neconformitatea cu GAEC 6.2 se constată la controlul pe teren, unde se observă dacă resturile vegetale au fost sau nu arse.
În cazul în care arderea a fost provocată de cauze necunoscute, iar fermierul prezintă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură sesizarea înregistrată la poliţie sau la inspectoratul general pentru situaţii de urgenţă privind acest fapt în decurs de 10 zile lucrătoare de la producerea evenimentului, GAEC este respectat. Documentele doveditoare trebuie emise de catre autoritatile competente la o data anterioara efectuarii controlului.
Ca urmare a sesizarilor primite de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, inspectori din cadrul APIA Centrul Judetean Dambovita au facut aproximativ 70 de vizite in teren, in zone cu parcele declarate de fermieri in cererile unice de plata si au constatat suprafete arse pe parcelele a 44 de fermieri.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a incheiat un protocol de colaborare cu Garda Nationala de Mediu si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta privind actiunile de monitorizare a modului de respectare de catre fermieri a bunelor conditii agricole si de mediu referitoare la arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil si la arderea pajistilor permanente.
Fermierii care ard miriştile riscă sancţiuni financiare
Date: