Controalele inspectorilor ANSVSA cu această tematică au fost finalizate, iar din centralizarea datelor reiese că, în perioada 30.03.2020 -15.04.2020, au fost efectuate, la nivel naţional, controale oficiale la un număr de 7.449 de obiective din sectorul alimentar, autorizate sau înregistrate sanitar veterinar.
Au fost sacrificaţi, în total, 175.640 de miei şi iezi, în 101 de abatoare autorizate sanitar veterinar, în centre de sacrificare temporară amenajate în 9 judeţe, la solicitarea autorităţilor locale şi în 47 de ferme autorizate temporar pentru sacrificarea mieilor.
„Siguranţa alimentară a populaţiei este o preocupare constantă a Autorităţii. Cu atât mai mult, în acestă perioadă, majoritatea acţiunilor instituţiei s-au concentrat pe acest obiectiv, iar controalele inspectorilor noştri, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, au fost intensificate” a subliniat dr. Robert Chioveanu, preşedintele
ANSVSA.
Verificările au vizat modul în
care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare de funcţionare la nivelul pieţelor agro-alimentare, abatoarelor şi centrelor de sacrificare a mieilor cu activitate temporară, în unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală si nonanimală, unităţile de comercializare cu amănuntul, precum şi în unităţile de alimentaţie publică / catering cu livrare la domiciliu. Totodată, la nivelul tuturor abatoarelor si centrelor de sacrificare temporară a mieilor, inspectorii sanitari veterinari din cadrul DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti, au efectuat supravegherea funcţionării si expertiza sanitară veterinară a cărnii si organelor , au verificat starea de sanătate, condiţiile de igienă şi bunăstare a animalelor, modul de gestionare si distrugere a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman (SNCU)rezultate din activitatea de sacrificare.
Deficienţele constatate de inspectorii Autorităţii, în urma controalelor efectuate, au fost sancţionate prin aplicarea a 206
sancţiuni contravenţionale, care au însumat 702.680 de lei, emiterea a 12 ordonanţe privind suspendarea activităţii şi a 11 ordonanţe privind interzicerea desfăşurării activităţii unor unităţi.
De asemenea, în cadrul actiunilor de control, au fost aplicate măsuri de reţinere oficială si sechestru sanitar veterinar, fiind dirijate către unităţi de neutralizare autorizate 5.654 de kg de produse alimentare (carne, peşte, produse din carne, produse de panificaţie, produse lactate, etc.), care nu respectau normele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.
Dintre principalele neconfor-mităţile constatate şi sancţionate pot fi menţionăm:
” nerespectarea condiţiilor şi normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor de igienă la expunerea şi comercializarea produselor alimentare
” comercializarea cărnii fără expertiză sanitară veterinară efectuată de un medic veterinar oficial;
” nerespectarea normelor sanitare veterinare privind depozitarea produselor ali
mentare de origine animală;
” neconformităţi privind demonstrarea trasabilităţii produselor alimentare ;
” etichetarea şi ambalarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
” comercializarea cărnii de miel fără documente legale;
” nerespectarea măsurilor de profilaxie generală privind accesul în incintă, utilizarea dezinfec-torului si a filtrului sanitar;
Reamintim tuturor cetăţenilor numărul de Call – Center al instituţiei 0800.826.787, unde pot fi sesizate nereguli din domeniul siguranţei alimentelor, serviciu telefonic gratuit, apelabil din orice reţea de telefonie.
„Doresc să asigur cetăţenii că, pentru instituţie, a fost şi rămâne prioritară informarea cetăţenilor, dar şi a tuturor celor implicaţi în lanţul alimentar, de la crescători de animale, producători, procesatori şi comercianţi, astfel încât să fie respectate atât normele sanitare impuse de situaţie existentă, cât şi cele de igienă alimentară” a afirmat dr. Robert Chioveanu, preşedintele ANSVSA.