Liviu Gabriel Muşat, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, şi Laura-Monica Gorghiu, rectorul Universităţii „Valahia” din Târgovişte, au semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Extinderea şi echiparea infrastructurii educaţionale la Universitatea
„Valahia” din Târgovişte”.
Prin acest demers, Universitatea „Valahia” din Târgovişte, beneficiarul finanţării nerambursabile, îşi propune să crească relevanţa învăţământului terţiar universitar în relaţie cu piaţa forţei de muncă şi sectoarele competitive. Astfel, se doreşte extinderea clădirii Institutului de Cercetare Ştiinţifică, Tehnologică şi Multidisciplinară, măsură ce are rolul de a stimula implicarea studenţilor în activităţile practice şi de cercetare, aspecte esenţiale în adaptarea procesului educativ la cerinţele pieţei de muncă. Investiţiile preconizate în cadrul aplicaţiei vor genera spaţii moderne dotate cu echipamente de calitate ce vor asigura premisele unui proces educaţional de calitate, vor creşte atractivitatea facultăţii şi, totodată, a numărului de studenţi. Pe această cale, infrastructura educaţională universitară din Târgovişte va fi adaptată atât la tendinţele ce se manifestă la nivelul învăţământului universitar, cât şi la cerinţele pieţei muncii.
Proiectul beneficiază de finanţare nerambursabilă
prin Regio (Programul Operaţional Regional 20142020), în cadrul Axei prioritare 10 – „Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale”, Prioritatea de investiţii 10.1 -„Investiţiile în educaţie şi formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competenţe şi învăţare pe tot parcursul vieţii prin dezvoltarea infrastructurilor de educaţie şi formare”, Obiectiv specific 10.3 -„Creşterea relevanţei învăţământului terţiar universitar în relaţie cu piaţa forţei de muncă şi sectoarele economice competitive”, apel dedicat învăţământului universitar.
Contractul de finanţare are o perioadă de implementare de 60 de luni, începând cu 1 decembrie 2017 până la 1 noiembrie 2022 şi un buget total de 29.779.064,20 lei. Din aceştia, peste 25 de milioane de lei constituie contribuţia din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, aproximativ patru milioane de lei reprezintă alocarea bugetului de stat, cofinanţarea eligibilă a beneficiarului fiind de peste nouă mii de lei.
În prezent, în regiunea Sud Muntenia s-au înregistrat 1.230 de proiecte (inclusiv aplicaţiile depuse în cadrul SUERD), prin care sunt solicitate fonduri nerambursabile de peste opt miliarde de lei. Din acestea, au fost semnate contracte pentru 706 cereri de finanţare, a căror valoare solicitată este de peste 5,9 miliarde de lei. În situaţia contractelor semnate, este inclus şi contractul aferent Priorităţii de investiţii 11.1 – „Consolidarea capacităţii instituţionale şi o administraţie publică eficientă”, proiect implementat la nivel naţional al cărui beneficiar este Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, gestionat de ADR Sud Muntenia.