FONDUL DE SOLIDARITATE AL UNIUNII EUROPENE

Date:

UEComisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn, a prezentat o propunere de reformă a Fondului de Solidaritate al UE. Planurile adoptate de Uniunea Europeană vor permite Fondului să reacţioneze mai repede şi îl vor face mai uşor de utilizat, instituind criterii mai clare privind beneficiarii.
De la crearea sa în 2002, Fondul de Solidaritate a reacţionat în cazul a 52 de catastrofe din întreaga Europă, inclusiv cutremure, incendii de pădure, secete, furtuni şi inundaţii. Cu peste 3,2 miliarde de euro, au fost sprijinite 23 de ţări. Dacă propunerile vor fi aprobate de Parlamentul European şi de statele membre ale UE, ţările şi regiunile afectate de catastrofe se vor putea aştepta la îmbunătăţiri semnificative ale modului în care funcţionează Fondul de Solidaritate.
Noua propunere legislativă simplifică normele în vigoare, astfel încât ajutoarele să poată fi plătite mai rapid decât în prezent. Totodată, pentru prima oară, planurile introduc posibilitatea efectuării unor plăţi în avans. Se specifică mai clar cine va fi eligibil şi pentru ce anume, mai ales în cazul catastrofelor regionale. De asemenea, reforma încurajează statele membre să acorde o importanţă sporită strategiilor de prevenire a catastrofelor şi de gestionare a riscurilor. Principiile Fondului rămân neschimbate, la fel ca şi modalitatea de finanţare a acestuia, în afara bugetului UE.
Principalele reforme: clarificarea sferei de aplicare a Fondului de Solidaritate, prin limitarea acesteia la catastrofele naturale şi prin includerea secetei; reguli mai clare privind eligibilitatea în cazul catastrofelor regionale, prin introducerea unui prag unic pentru acordarea de ajutoare, bazat pe daune – 1,5 % din produsul intern brut regional; în premieră, posibilitatea efectuării unor plăţi în avans: 10 % din contribuţia preconizată, cu o limită de 30 de milioane de euro; procedură administrativă mai scurtă, prin contopirea într-un singur acord a etapelor de aprobare şi implementare; introducerea unor măsuri de încurajare a aplicării unor strategii de prevenire a riscurilor de catastrofe, prin cerinţe de raportare şi prin eventuala condiţionare a acordării ajutoarelor.
Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) a fost instituit pentru a sprijini statele membre ale UE şi ţările în curs de aderare prin furnizarea de sprijin financiar în urma unor catastrofe naturale majore. Fondul a fost creat în urma gravelor inundaţii din centrul Europei din vara anului
2002.
In principiu, asistenţa din fond este limitată la finanţarea operaţiunilor de urgenţă desfăşurate de autorităţile publice. Pagubele suferite de particulari sau pierderile de venit nu pot face obiectul unor despăgubiri din fond.
La 6 octombrie 2011, Comisia a publicat o Comunicare privind viitorul Fondului de Solidaritate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Ce servicii oferă un detectiv particular și cum te pot ajuta?

Când vine vorba de situații delicate care necesitată discreție...

Servicii SEO: Ghid Complet pentru Creșterea Vizibilității Online

Într-o lume digitalizată, vizibilitatea pe internet este esențială pentru...

Cele mai bune saltele pentru dormitor în Moldova

Un somn odihnitor este esențial pentru sănătatea noastră fizică...

Stiluri Elegante pentru Femei – Rochii Hermosa și Pantofi Asortați

Moda modernă oferă o varietate de opțiuni pentru femeile...