FRF ŞI-A PREZENTAT STRATEGIA PENTRU URMĂTOARELE LUNI

Date:

Fotbalul românesc, dar şi cel la nivel european, în marea sa parte, este suspendat în acest moment din cauza pandemiei de coronavirus. În România, FRF a oprit toate competiţiile până la finalul lunii martie, însă această perioadă va fi prelungită. Răzvan Burleanu, preşedintele federaţiei, a anunţat că fotbalul nu va fi reluat atâta timp cât în România este declarată stare de urgenţă. Aceasta a fost declarată de preşedintele României, Klaus Iohannis, începând cu 16 martie şi se va menţine cel puţin 30 de zile, adică până pe 15 aprilie, scrie liga2.prosport.ro.
Competiţiile interne din România vor trebui să aibă finalitate la 28 iunie, nu 1 iunie, cum era până acum
În urma videoconferinţei organizate marţi, 17 martie, de UEFA, la care au participat reprezentanţii tuturor celor 55 de federaţii naţionale, inclusiv cea a României, preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a susţinut o conferinţă de presă în care a vorbit despre subiectele discutate. Comitetul Executiv al UEFA a decis mutarea Campionatului European 2020 în vara lui 2021 şi reprogramarea partidelor şi competiţiilor internaţionale afectate. Forul de la Nyon a stabilit ca prioritate încheierea sezonului competiţional aflat în desfăşurare.
„Am discutat despre abordarea unei flexibilităţi în sistemul de licenţiere pentru cluburi, extinderea termenelor de finalizare a campionatelor naţionale. Pentru România, data este de 28 iunie în loc de 1 iunie.
Avem în vedere deblocarea intervalului orar pe meciurile de Champions League şi Europa League, astfel încât să ne putem disputa etapele intermediare inclusiv în zile de Champions League şi Europa League.
Prin suspendarea EURO vom avea suficient spaţiu în calendar pentru a

putea să terminăm competiţiile la nivel naţional. În prezent, situaţia la nivel naţional stă în felul următor: la nivel naţional sunt 53 de competiţii fotbalistice suspendate astăzi, în România, până la 31 martie. 52 în organizarea FRF şi o competiţie în organizarea LPF”, a spus Burleanu în conferinţa de presă organizată de acasă.
Obiectivele de la care se va pleca în luarea deciziilor ulterioare
Preşedintele FRF a vorbit apoi despre trei obiective pe care forul pe care îl conduce le are atunci când va lua decizii în perioada următoare. Activitatea loturilor echipelor naţionale vor fi suspendate cel puţin până la 1 mai, scrie liga2.prosport.ro.
„Obiectivele de la care vomple-caîndeciziileulterioaresunturmătoar-elecând vine vorba de campioanatele interne:

  • obiectivul numărul 1 este siguranţa şi sănătatea suporterilor, a jucătorilor, a staffului şi a tuturor persoanelor angrenate în organizarea unei competiţii sportive;
  • obiectivul numărul 2 este sustenabili-tatea financiară a cluburilor, care se traduce prin lichiditatea cluburilor, care se răsfrânge apoi asupra întregii economii a fotbalului: suporteri, antrenori, jucători, arbitri, voluntari, deţinători de drepturitv şi sponsori;
  • obiectivul numărul 3 este ca orice decizie pe care vom fi forţaţi de împrejurări să o luăm vrem să producă cel mai mic nivel de nedreptate pentru toate cluburile participante.
    Ca urmare a acestor obiective, la nivel de naţională, toate cele 17 locuri naţionale îşi vor suspenda activitatea cel puţin până la 1 mai. Nu vom pune în pericol jucătorii şi stafful, ci a luat decizia de a suspenda convocările şi a oricăror acţiuni în această perioadă”, a anunţat Răzvan Burleanu.

Flexibilitate faţă de licenţiere şi clasificarea academiilor de fotbal
Datele în care cluburile trebuiau să depună actele pentru a obţine licenţa pentru următorul sezon vor suferi şi ele modificări.
„La nivel de licenţiere, pentru cluburile de Liga 1, Liga 2 şi Liga 3, precum şi pentru cluburile care intră în procesul de clasificare a academiilor, vom da dovadă de flexibilitate, de la caz la caz, consultându-ne îndeaproape cu UEFA pentru cluburile care aplică pentru licenţa UEFA”, a mai spus Burleanu.
„Toate competiţiile la nivel naţional, care aveau termen de suspendare până la 31 martie, se vor amâna cel puţin până la momentul ridicării stării de urgenţă decretată de preşedintele României”.
Preşedintele FRF e conştient că această situaţie de suspendare a fotbalului va genera probleme de ordin sportiv şi financiar. Nu se va ajunge la anularea actualelor ediţii de campionat, ci vor fi încheiate prin ocuparea tuturor poziţiilor disponibile. Adică se va juca din trei în trei zile. Încheierea contractelor jucătorilor va avea loc cel mai târziu la 30 iunie.
Fotbalul în România nu se va relua până la ridicarea stării de urgenţă decretate de preşedintele ţării din 16 martie 2020 pe o durată de 30 de zile, care poate fi, însă, prelungită în situaţia în care răspândirea coronavirusului nu e stabilizat.
„La nivel de competiţii, această criză conduce la mari probleme din punct de vedere sportiv, dar şi financiar, pentru toate părţile implicate. Pentru a putea reduce impactul negativ asupra întregului ecosistem fotbalistic, trebuie să găsim o soluţie să finalizăm competiţiile naţionale respectând şansele tuturor echipelor, ocupând toate datele disponibile, permiţând disputarea celor mai importante meciuri, luând în calcul calendarul

competiţiilor inter-cluburi la nivel european: Champions League şi Europa League, încheierea contractelor jucătorilor cel mai târziu la 30 iunie şi începerea noului sezon la mijlocul lunii iulie. Astfel, toate cele 53 de competiţii la nivel naţional, care aveau termen de suspendare până la 31 martie, se vor amâna cel puţin până la momentul ridicării stării de urgenţă decretată ieri de preşedintele României”, a explicat Răzvan Burleanu.
„Lucrăm în prezent pe mai multe scenarii de reluare a competiţiei. Din 22 aprilie şi chiar 13 iunie, ca un moment critic”
La FRF s-a creat un grup de lucru care va propune diferite scenarii de reluare a competiţiilor fotbalistice din România.
„Astăzi am iniţiat crearea unui grup de lucru care în următoarele zile va propune diferitescenarii de reluare a competiţiilor. În acest grup de lucru vor fi reprezentate toate eşaloanele fotbalistice din România, inclusiv reprezentantul LPF şi al sindicatului jucătorilor. Mâine dimineaţă va avea loc prima întâlnire, prin videoconferinţă.
În momentul de faţă trebuie să acomodăm următoarele realităţi. La nivelul Ligii 1, din play-off mai sunt de disputat opt etape, din play-out mai sunt de disputat 12 etape. Din Liga a 2-a mai sunt de disputat 14 etape. Tot 14 etape mai avem de disputat şi la nivelul Ligii a 3-a. Din Cupa României mai avem nevoie de două date disponibile. Două date pentru desfăşurarea celor două semifinale în dublă manşă şi o altă dată pentru finală. Totodată, trebuie să luăm în considerare şi barajul de promovare în Liga 1, stabilit astăzi pentru a se desfăşura în dublă manşă. Lucrăm în prezent pe mai multe scenarii de reluare a competiţiei. Din 22 aprilie şi chiar 13 iunie, ca un moment critic. Repet, sunt scenarii pe baza cărora lucrăm în momentul de faţă.
Dacă situaţia se va înrăutăţi, atunci va trebui să fim deschişi la forme inovative de finalizare a competiţiilor: meciuri într-o singură manşă sau mini-grupe sau chiar propunere de modificare a tururilor preliminare pentru competiţiile europene”, a mai spus preşedintele FRF.
Fotbal cu porţile închise până când siguranţa tuturor nu va fi pusă în pericol
Totodată, Răzvan Burleanu a făcut un apel la solidaritate din partea tuturor celor implicaţi în fotbal. Preşedintele FRF a spus că suporterii vor fi acceptaţi pe stadion doar în momentul în care nu vor mai exista riscuri pentru îmbolnăvirea lor.
„Fotbalul se va relua, cu porţile închise, doar în momentul în care vom fi siguri că siguranţa şi sănătatea jucătorilor şi a staffului nu sunt în pericol. Suporterii vor putea să revină pe stadion doar atunci când vom fi siguri că nu există niciun risc pentru aceştia. Siguranţa şi sănătatea înainte de toate. Vreau să invit pe această cale pe toţi membrii fotbalului românesc la solidaritate, unitate, toleranţă şi responsabilitate în zilele următoare”, a încheiat Răzvan Burleanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

După „gerul Bobotezei”, la Târgoviște au înflorit ghioceii!

Pentru al doilea an consecutiv, la Târgoviște primii ghiocei...

ITM Dâmbovița: Negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați

Pe parcursul trimestrului IV al anului 2024, Inspectoratul Teritorial...

Anvelopele de iarnă, siguranța pe drum în sezonul eece

În contextul condițiilor meteorologice din sezonul rece, Registrul Auto...