Garanţia de 50 de bani/sticlă, recuperată numai în baza bonului fiscal

Date:

Pentru că guvernele care s-au succedat în ultimii ani nu şi-au respectat obligaţiile asumate prin angajamentele de mediu, tratând superficial problema reciclării deşeurilor şi a colectării selective, românii se trezesc, peste noapte, cu reglementări care generează un evident disconfort. O primă astfel de măsură se referă la introducerea unei garanţii, în valoare de 50 de bani, pentru fiecare ambalajreutilizabil din sticlă.
Astfel, cumpărătorii vor putea recupera garanţia de 50 de bani pe sticlă, introdusă din această lună, numai în baza bonului fiscal şi de la acelaşi magazin de la care a fost cumpărat produsul sau de la alt magazin din cadrul aceluiaşi lanţ de supermarketuri. Este evident că micii comercianţi riscă astfel să fie dezavantajaţi de noul sistem negociat de marile reţele de supermarketuri şi hipermarketuri cu guvernul. În plus, ca să poată încasa garanţia, clientul nu va mai pleca din magazine fără bonul fiscal, ceea ce înseamnă un impediment în plus pentru comercianţii mai puţin corecţi.
Sistemul de garanţie a fost impus comercianţilor prin Ordonanţa 74/2018 privind regimul deşeurilor care prevede că restituirea garanţiei se face în baza bonului fiscal şi că fiecare magazin decide cum se organizează şi unde îşi face punctul de colectare a ambalajelor.
Obligaţii ale operatorilor economici:
Operatorii economici care comercializează cu amănuntul produse ambalate în ambalaje primare reutiliz-abile sunt obligaţi: a) să informeze consumatorii asupra valorii garanţiei băneşti şi asupra sistemului de preluare a ambalajelor respective;
b) să primească la schimb ambalajele reutilizabile ale produselor comercializate care sunt într-o stare corespunzătoare pentru a fi reutilizate;
c) să returneze, la solicitarea consumatorului, în baza bonului fiscal, valoarea garanţiei băneşti în cazul ambalajelor reutilizabile ale produselor comercializate care sunt într-o stare corespunzătoare pentru a fi reutilizate.
Operatorii economici care introduc pe piaţa naţională produse ambalate în ambalaje reutilizabile sunt obligaţi:
a) să marcheze sau să înscrie pe ambalajul primar sau pe eticheta produsului destinat consumatorilor sintagma „ambalaj reutilizabil”;
b) să organizeze preluarea ambalajelor reutilizabile astfel încât să realizeze, începând cu anul 2019, un procentaj de returnare de minimum 90%.
Potrivit actului normative, până la data de 1 ianuarie 2021, în baza evaluării eficienţei economice, sociale şi de mediu, precum şi a impactului asupra întreprinderilor mici şi mijlocii, prin hotărâre a Guvernului, se stabileşte un sistem de garanţie-returnare care să se aplice pentru ambalaje primare nereuti-lizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, utilizate pentru a face disponibile pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Cosmetice coreene pentru ten cu pigmentare

Pigmentarea pielii, inclusiv petele întunecate și tonul neuniform, poate...

REMIZĂ ÎN ANONIMAT

Stadionul Steaua a găzduit, marți seară, ultimul meci al...

VĂTAVU, MULȚUMIT DE PUNCTUL SCOS ÎN GHENCEA

Steaua a remizat, pe stadionul Ghencea, scor 1-1, cu...

CHINDIA SMULGE UN PUNCT PE TERENUL STELEI

Steaua București - Chindia Târgoviște 1-1 (1-0) Stadion: Ghencea. Au marcat:...
error: Conținutul este protejat!!