In opinia coordonatorului Pro România Dâmboviţa, Georgică Dumitru, este datoria tuturor factorilor de decizie la nivel local, începând cu politicieni, reprezentanţii administraţiei publice locale şi ai Inspectoratului Şcolar, să se aşeze la aceeaşi masă cu oamenii de afaceri, pentru a fructifica oportunităţile de dezvoltare ale judeţului şi, implicit, pentru a da o şansă tinerilor din Târgovişte şi Dâmboviţa la un trai decent la ei acasă:
„Am văzut pe ordinea de zi a ultimei şedinţe ordinare a Consiliului Local Târgovişte, dacă îmi aduc bine aminte ţinută pe 31 ianuarie, proiectul de hotărâre privind aprobarea reţelei de învăţământ preuniversitar. Hotărârea de consiliu local a fost aprobată şi, pentru anul şcolar 2019- 2020, nu sunt modificări în ce priveşte numărul de şcoli, licee, creşe sau grădiniţe. Mai ştiu că sunt proiecte de modernizare pe zona de educaţie şi iarăşi nu este ceva rău. Nu este însă suficient şi consider că trebuie să privim lucrurile într-o perspectivă mai largă, spre un orizont de timp ceva mai larg. La ce mă refer? La necesitatea corelării, în măsura în care este permis, a învăţământului cu specificul economiei judeţului şi a municipiului Târgovişte. Ca om cu legături strânse cu mediul de afaceri, confirm penuria de forţă de muncă bine pregătită, de oameni serioşi şi statornici. Este timpul ca puterea locală să manifeste interesul cuvenit pentru tinerii care astăzi sunt liceeni şi în scurtă vreme vor căuta un loc de muncă. Şi dacă, spre deosebire de alţi ani, avem unele oportunităţi – mă refer la fabrica Arctic de la Ulmi, la furnizorii care dezvoltă capacităţi de producţie în zonă, la viitoarea zonă comercială şi de agrement de la gară, unde va fi nevie de personal pregătit, de ce nu la viitoarea staţiune din munte, acestea trebuie fructificate la maxim. Nu am auzit însă de vreo discuţie serioasă, aplicată, între autorităţi, mediu de afaceri şi Inspectoratul Şcolar pe tema adaptării învăţământului la cererea locală de pe piaţa muncii. Şi asta în condiţiile în care numai nişte locuri de muncă stabile, plătite decent, îi vor ţine pe tinerii târgovişteni şi dâm-boviţeni acasă. Altfel vor pleca şi, prin munca lor vor contribui la dezvoltarea altor oraşe din ţară ori străinătate. Adică acest circuit trebuie inchis: sunt investiţi bani în şcoli, licee, la universitate dar, pentru ca aceste beneficiul pe termen lung al acestor investiţii să rămână în cadrul comunităţii, şi forta de muncă astfel pregătită, adică tinerii de astăzi, trebuie convinşi să rămână acasă, nu cu vorbre şi promisiuni ci cu locurile de muncă pentru care s-au pregătit.”
Georgică Dumitru, coordonator Pro România Dâmbovita: Tinerii trebuie ajutaţi şi motivaţi să rămână în Târgovişte şi în Dâmboviţa
Date: