Grădina Zoologică din Târgovişte, împlineşte 430 de ani de atestare documentară

Date:

ursAmplasată în Parcul Chindia, Zoo Târgovişte explică interesul vizitatorilor (concretizat în numărul tot mai mare), care nu pregetă să îi calce pragul.
Zoo Târgovişte, împreună cu Parcul Chindia, în care acesta se află, sunt spaţii a căror istorie datează din Evul Mediu, din 1583, când domnitorul Petru Cercel a mutat la Târgovişte capitala ţării.
La acea vreme, domnitorul a ordonat crearea unor grădini italiene în preajma Palatului Domnesc (în ceea ce este astăzi Parcul Chindia). Tot atunci pare să fi fost puse şi bazele Zoo Târgovişte, în urma ordinului domnitorului de a adăposti şi animale sălbatice.
În timp, însă, grădina zoologica medievală a dispărut până în 1957, când a fost înfiinţat un colţ zoologic în parcul central din Târgovişte. În anii 1970-1972, grădina zoologică sa mutat în Parcul Chindia, în apropierea complexului muzeal Curtea Domnească.
Zoo Târgovişte ocupă, în prezent, o suprafaţă de aproximativ 4 ha. Din anul 1998, grădina zoologică se afla într-un proces continuu de modernizare, menit să asigure animalelor cele mai bune condiţii de trai. Grădina Zoologică din Târgovişte adăposteşte circa 80 de specii de păsări şi de animale, printre care se numără şi exemplare unicat în ţară: hipopotamul pitic, Mangabi negru cu moş (o specie de maimuţe) şi vulturul pleşuv. Speciile de animale şi păsări reunite la Zoo Târgovişte provin de pe toate cele 6 continente, efectivul lor incluzând şi specii pe cale de dispariţie, protejate conform normelor în vigoare.
Zestrea Zoo Târgovişte include nu mai puţin de 35 de habitate şi pavilioane pentru animalele pe care le adaposteşte. Odată ajunşi aici, vizitatorii pot admira maimuţe, lei, tigri, căprioare de pădure, mufloni, porci vietnamezi, raţe mandarine, raţe caroline, păsări exotice, reptile şi multe, multe altel.
Cu toate că am avut o vară mai călduroasă decât de obicei, animalele din grădina zoologică din Târgovişte nu au avut de suferit din nici un punct de vedere.
„Având în vedere localizarea grădinii zoologice în Parcul Chindia şi în apropierea râului Ialomiţa, temperatura la noi faţă de zona oraşului este mult mai scăzută pe perioada de vară, este mult mai răcoare faţă de oraş şi având în vedere şi existenţa unei vegetaţii foarte bogate precum şi a lacurilor care există în grădină şi umidifică foarte bine aerul, animalele au trecut bine perioada de caniculă din această vară, astfel că nu am avut probleme.
La animalele care suferă, în general vara, de căldură-cum sunt de exemplu urşii bruni-amplasamentul este mare, cu zone de retragere în perioada caldă a zilei, au un bazin cu apă, cu cascadă, unde se pot juca şi răcori – şi chiar sau jucat anul acesta în mod deosebit. Am reuşit în primăvara aceasta să mutăm din amplasamentul vechi şi ultimul urs care rămăsese în cuştile vechi şi l-am adus alături de cele trei ursoaice”, a declarat Mihaela Biculescu, director Grădina Zoologică.
Nici din punct de vedere al hranei nu s-a pus problema, deoarece, spune doamna Biculescu: „Având în vedere contractul de sponsorizare pe care îl avem cu un spermarket din oraş, tuturor animalelor de aici li se asigură fructe şi legume pe toată perioada anului. Vara, în mod deosebit primesc citrice şi o varietate foarte mare de fructe şi legume, astfel încât şi prin aceasta, animalele au trecut mai uşor prin perioada de căldură.”
Marele regret al doamnei Biculescu este acela că din cauza spaţiului insuficient şi a lipsei fondurilor alocate grădinii zoologice, nu pot fi aduse şi alte specii de animale şi păsări.
„Anul acesta nu am achiziţionat nimic datorită situaţiei economice precare. Pentru a lua ceva trebuie să construieşti amplasamente corespunzătoare, ori noi nu am reuşit să facem nimic anul acesta din acest punct de vedere. În schimb s-au înmulţit din cele pe care le avem aici. Am avut pui în primăvară de la o serie de specii, la muflon, la koati, la ratoni, la păsări. Animalele fiind bine întreţinute şi primind absolut tot ce le trebuie, se reproduc.”, a precizat Mihaela Biculescu.
Cu toate acestea, planurile de viitor există în ceea ce priveşte modernizarea, deoarece – spune doamna Biculescu -: „Nu vrem să construim haotic, deoarece există un plan de modernizare al grădinii. Sperăm ca anul viitor cel târziu, să obţinem o finanţare a acestui proiect, pentru a putea moderniza grădina. Nu o să extindem pentru că nu avem spaţiu, dar o să demolăm pavilionul vechi de lei şi o să construim pe acel amplasament un pavilion pentru păsări exotice, în cel actual urmând să rămână doar reptilele. Vrem să terminăm pavilionul de primate prin construirea unui hol de vizitare pentru perioada de iarnă şi mai sunt o serie de amplasamente care trebuie modernizate şi mărite.”
Există mulţumirea, totuşi, pentru faptul că vin tot mai mulţi vizitatori la Zoo. „Până la această oră avem în jur de 44.000 de vizitatori care ne-au trecut pragul. Sunt foarte mulţi din afara Târgoviştei şi din afara judeţului care vin special să vadă Grădina Zoologică, şi pleacă foarte încântaţi. Ţin să ne felicite pentru modul în care arată grădina şi pentru modul de prezentare al animalelor. Ceea ce este dureros pentru noi este faptul că sunt mulţi târgovişteni şi locuitori din judeţ care nu ştiu că avem Grădină Zoologică la Târgovişte. Anul acesta se împlinesc 430 de ani de atestare documentară a Grădinii Zoologice Târgovişte, 40 de ani de când este pe acest amplasament şi aproape 60 de ani de când a fost reînfiinţată (vorbim de timpurile moderne) grădina în Târgovişte.”, a spus directorul grădinii zoologice.
Şi pentru că omul gospodar face vara – sanie şi iarna – car, şi doamna Biculescu a demarat pregătirile pentru iarnă încă din luna iunie, prin achiziţionarea de fân, cereale şi tot ce mai trebuie până se reîntoarce sezonul cald.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

După „gerul Bobotezei”, la Târgoviște au înflorit ghioceii!

Pentru al doilea an consecutiv, la Târgoviște primii ghiocei...

ITM Dâmbovița: Negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați

Pe parcursul trimestrului IV al anului 2024, Inspectoratul Teritorial...

Anvelopele de iarnă, siguranța pe drum în sezonul eece

În contextul condițiilor meteorologice din sezonul rece, Registrul Auto...