Reprezentanţii Federaţiei Sindicale Hipocrat au anunţat începerea, de luni, a seriei de proteste care ar putea presupune şi întreruperea temporară a lucrului, susţinând că promisiunile făcute de Ministerul Sănătăţii şi cel al Muncii nu înseamnă şi rezolvarea problemelor legate de diferenţele de salarizare.
Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat, declară că, deşi sunt purtate discuţii susţinute cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cel al Muncii, promisiunile nu înseamnă soluţionarea problemelor, aşa că protestele vor începe conform calendarului stabilit iniţial, scrieNews.ro.
Potrivit sindicaliştilor, primele acţiuni de protest vor avea loc luni, când vor fi pichetări, iar membrii de sindicat vor decide dacă va fi întrerupt, temporar, lucrul. Pe 21 octombrie este programată o pichetare a Ministerului Sănătăţii şi întreruperea activităţii timp de două ore, între 13:00 şi 15:00. De asemenea, în paralel se lucrează la strângerea de semnături pentru greva generală din 31 octombrie.
„Calendarul protestelor rămâne aşa cum a fost anunţat. Deşi există discuţii susţinute cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cel al Muncii, promisiunile de rezolvare a revendicărilor noastre nu înseamnă soluţionarea în fapt, aşa că protestul anunţaţ îşi urmează cursul, iar data de 21 octombrie va însemna pichetarea Ministerului Sănătăţii şi întreruperea activităţii timp de două ore, între 13.00 şi 15.00. În paralel, lucrăm la strângerea de semnături pentru greva generală”, a declarat Ion Cotojman.
Federaţia Sindicală Hipocrat din România a fost în grevă japoneză din 10 octombrie până pe 14 octombrie.
Sindicaliştii din Federaţia Hipocrat cer autorităţilor o salarizare unitară a personalului medical, în orice sector de activitate în care se asigură act medical, acordarea de sporuri şi de tichete de vacanţă şi de masă pentru toţi salariaţii din sistemul de sănătate sau de asistenţă socială, rezolvarea problemei deficitului de personal, crearea unui cadru legal pentru admiterea în învăţământul superior a asistenţilor medicali cu studii medii şi vechime în specialitate şi introducerea personalului tehnic şi administrativ în OUG 20/2016.
Greva în sistemul medical este un eveniment social emoţionant, chiar cutremurător de emoţionant. Sindicaliştii cer o salarizare unitară, dar ceea ce mă dezamăgeşte este faptul că de la revoluţionara lovitură de stat din decembrie ’89, reprezentanţii celor care lucrează sau se fac că lucrează în sistemul sanitar nu s-au unit măcat o singură dată, pentru a cere recunoaşterea necesităţii de percepere a unei şpăgi unitare. Adică medicii să nu mai fie singurii care să primească minim 50 de lei şpagă pentru o semnătură. Aceeaşi sumă să o primească şi asistentele medicale, şi infirmierele, şi infirmierii. Da, la ora actuală, în spitalele zise de stat, care sunt chiar de stat degeaba, asistentele medicale primesc o amărâtă de şpagă de 10 lei, iar infirmiera sau infirmierul primeşte doar o şpagă simbolică de 5 lei. în ceea ce priveşte infirmierul sau infirmiera, ştiţi, cei care împing scaunul cu rotile, viteza de deplasare depinde de şpaga pe care o dai. Astfel, pentru un mers tip deplasare în stil lent, 5 lei, dar dacă vrei o deplasare cu viteză mărită, tip formula 1, trebuie să plusezi până la 10, 15 lei. Pentru o asemenea sumă, infirmierul sau infirmiera se deplasează de parcă zici că prin faţă ţi-a trecut săgeata albastră.
Pe de altă parte, protestele acestea, ale personalului medical, niciodată nu au beneficiat şi de prezenţa simbolică a tuturor foştilor miniştri ai sănătăţii, care nu numai că au dus de râpă sistemul, dar au stimulat cu bună ştiinţă emigrarea cadrelor medicale. Culmea nesimţirii este faptul că celor ce au plecat li s-a reproşat că au învăţat carte în România, motiv pentru care ar fi datorii ţări. Ce să datoreze ţării? Nu au nimic de datorat ţării. Dacă ţara le-a oferit condiţii pentru a învăţa, pentru a deveni medici, tot ţara este obligată să le ofere locuri de muncă. în cazul medicilor locul de muncă este spitalul, a nu se confunda cu morga, să le ofere salarii nu decente, ci salarii care să-i facă mândri că au devenit medici, adică, pentru a fi mai clar, ca să-nţelegă şi creierul de anelidă al politicienilor, salarii care să le taie pofta medicilor de a mai lua şpagă. De asemenea, să nu uităm că ţara, dacă nu ar mai trăi de pe urma evaziunii fiscale sau a muncii la negru, ar trebui să le ofere medicilor locuri de muncă de un anumit nivel tehnic, care să depăşească cu mult nivelul de ev mediu al spitalelor româneşti, unde intri cât de cât sănătos, şi, după a perioadă, te trimit acasă în sac negru cu fermoar.
Deci, ce vor medicii? Salarii unitare? Dar, n-ar fi mai bine, pe lângă salarii unitare, să ceară şi conştiinţă profesională unitară, inclusiv condiţii de igienă unitare, în spitale? Se vede că suntem, încă, un popor cu mentalitate primitivă. Vrem salarii unitare sau mărite, dar nu vrem conştiinţă socială unitară şi nici viaţă pro-fesional-etică unitară.
Grevă în sistemul medical
Date: