Chiar dacă temperaturile de afară par a fi mai degrabă obişnuite pentru sfârşitul primăverii, nicidecum pentru mijloc de toamnă, nu sunt deloc puţini românii care se gândesc cu groază la valoarea facturilor la întreţinere, pe perioada sezonului rece. S-au scumpit gazele naturale pentru consumatorii casnici, a fost scumpită energia electrică şi nu sunt veşti bune nici pentru cei care încă primesc energie termică în sistem centralizat. Problema este amplificată pe fondul inflaţiei şi preţurilor, am putea spune exorbitante chiar, la legumele cu care foarte mulţi îşi burduşesc cămările sub formă de conserve.
La fel de gravă este situaţia la nivel macro şi trebuie spus aici că stocurile de gaze naturale obligatorii stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), pentru sezonul de iarnă 2018-2019, au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii ani. Sunt mai multe voci care afirmă că rezervele nu sunt îndeajuns pentru a face faţă unei ierni cu temperaturi geroase, motiv pentru care eprezentanţi ai ANRE şi ai Ministerului Energiei sunt invitaţi în plenul Camerei Deputaţilor, să ofere explicaţii pe această temă.
În iarna 2017-2018, stocurile de gaze naturale constituite în depozite au fost de 2.2 miliarde de metri cubi, cele mai scăzute din ultimii patru-cinci ani, în condiţiile în care consumul de gaze din România a crescut cu 78%. Spre comparaţie, anul acesta, obligaţia de înmagazinare este de 2.013 miliarde de metri cubi, mai mică cu 187 de milioane de metri cubi faţă de cea de anul trecut si cu 287 de milioane mc faţă de cea stabilită în anul 2016 şi nu ne rămâne decât să ne rugăm de iarnă blândă şi primăvară timpurie. Altfel ajungem iar la mâna ruşilor, dar fuduli nevoie mare că avem zăcăminte nu glumă, chit că sunt „protejate” bine de tot de incompetenţă, corupţie şi… Marea Neagră.
Iarnă grea, omăt mare, stocuri de gaze după buget…
Date: