Iedera, Colţul de Rai al elevilor talentaţi din toată ţara

Date:

iederaPeste 200 de elevi din toată ţara au participat, zilele trecute, la Festivalul – Concurs cultural-artistic şi ecologic „Iedera, colţ de rai”. Evenimentul, aflat la ediţia a-V-a, este avizat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării ştiinţifice şi se situează între primele 20 concursuri naţionale -după cum se arată pe site-ul Inspectoratului Şcolar Dâmboviţa.
Concursul are opt secţiuni, respectiv de muzică instrumentală, uşoară, populară, dans modern şi popular, recitare, teatru şi parada costumelor din materiale reciclabile – informează iniţiatorul manifestării şi director al concursului naţional, profesor coordonator Otilia Tomescu de la Şcoala cu Clasele I-IV, Iedera.
„Concursul este organizat de Şcoala Primară „Iedera de Sus” în parteneriat cu Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Garda de Mediu Dâmboviţa şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa. Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa a alocat pentru manifestarea naţională fonduri în valoare de 5.000 de lei, iar restul banilor necesari pentru derularea evenimentului au provenit din sponsorizări. Este de menţionat că pentru înscrierea elevilor la festivalul naţional nu se percep taxe, scopul proiectului educaţional fiind acela de a descoperi elevi cu aptitudini artistice şi de a le oferi o şansă celor care au talent, dar venituri reduse în familie”, precizează iniţiatorul manifestării şi directorul festivalului, profesor coordonator Otilia Tomescu de la Şcoala Primară „Iedera de Sus”.
La manifestare, au participat elevi din judeţele Dâmboviţa, Prahova, Argeş, Constanţa şi Braşov. Vedetele concursului au fost elevii de la Palatul Copiilor Târgovişte, profesor Maria Vârjoghe, Clubul Victorioşilor – profesori Viorica şi Victor Mihalache sau Şcoala „Vasile Voiculescu” Bezdead, profesor Ion Tănase, prieteni ai concursului încă de la primele ediţii. La această ediţie, au venit pentru prima dată şi elevi din judeţele Constanţa şi Braşov. De altfel, elevii veniţi de la malul mării au fost o adevărată revelaţie a concursului şi au obţinut Trofeul festivalului la Secţiunea recitare, elevul Adrian Jianu fiind considerat de juriu un viitor actor de talia lui Adrian Păduraru. Acesta a fost şi câştigătorul Trofeului la Secţiunea Recitare la Festivalul Naţional – ledra, colţ de rai. La secţiunea Teatru, Locul I a fost obţinut de elevele Adriana Cojoianu şi Cristina Negrilă de la Şcoala Gimnazială Vârfuri.
O altă surpriză plăcută a concursului a fost şi elevul Rareş Mihai Ghindă din Moreni care a interpretat la chitară electrică o baladă a lui Gary Moore. Acesta a obţinut şi Trofeul – Iedera, colţ de rai -la muzică instrumentală. şi elevii de la Clubul Victorioşilor Târgovişte, veterani ai concursului, premiaţi de la primele ediţii ale manifestării, au obţinut noi recunoaşteri pentru aptitudini artistice deosebite. Aceştia au obţinut 2 premii I la folclor (Mirela Neagu şi Darius Dumitrache), 3 premii II (Adina Nicolae, Roxana Clopotaru, Eli Milea) şi un premiu de popularitate(Aida Necşoiu), precum şi un premiu II pentru dans modern (Selena Bobeică), Trofeul secţiunii de Teatru (Kornel Mili), 5 premii I, 3 premii II, 4 premii III şi două premii de popularitate (Bianca Mutu şi Aida Necşoiu).
Trofeul la Secţiunea Muzică populară a fost obţinut de Maria Magdalena Banu, de la Şcoala Populară de Arte „Octav Enigărescu Târgovişte, profesor coordonator Mirabela Nica. Eleva a fost şi câştigătoarea Trofeului „Cântecele Cricovului”, organizator Dica ţuţea, la ediţia 2015. La Secţiunea Dans popular, locul I a fost obţinut de de Ansamblul „Ciobănaşii Cricovului”, Şcoala Gimnazială Valea Lungă Cricov, profesor coordonator Mariana Brătescu. Este vorba de un grup folcloric deosebit a cărui activitate a fost cunoscută şi peste hotare, de ţuţea, directorul Şcolii Gimnaziale Iedera de Jos, profesor Gabriela Soare, organizatorul Concursului Internaţional de Mediu „Copii, salvaţi planeta albastră”, profesor Rodica Sandu, profesor Şcoala Gimnazială Valea Lungă Cricov, Mirabela Savu, precum şi jurnalistul Mădălina Zamfir. Concerte extraordinare cu binecunoscuta interpretă de muzică folk, Maria Gheorgiu, şi cu Florin Răduţă de la Vocea României, aseară, la închiderea Festivalului Naţional „Iedera, colţ de rai”. Organizatorii manitestării desfăşurate în parteneriat cu Centrul de Cultură Dâmboviţa le-au oferit, la final, artiştilor trofeele concursului, iar câştigătorii Secţiunii de Muzică uşoară au fost elevi din Târgovişte.
Maria Gheorghiu a susţinut un concert extraordinar cu… manele autentice din vremea lui Anton Pann, pentru că „prin muzica adevărată se face educaţie şi se cultivă gustul publicului”, după cum a declarat artista în cadrul concertului. Maria Gheorghiu a mai cântat dar şi o piesă muzicală despre Regina Maria, precum şi despre sărbătoarea populară din această perioadă, Sânzienele, de altfel şi tema festivalului naţional de la Iedera.
La concertul de încheiere a festivalului naţional, a susţinut un recital şi artistul Florin Răduţă, de la Vocea României, sezonul 4, selectat în echipa Loredanei. Florin Răduţă s-a lansat la Festivalul Naţional de la Iedera, unde a câştigat trofeul de două ori, la Secţiunea Muzică Uşoară. Florin Răduţă s-a alăturat juriului concursului naţional la Secţiunea Muzică Uşoară unde au participat numeroşi şi talentaţi elevi, care au fost greu de departajat.
La Secţiunea Muzică Uşoară au fost acordate două trofee, acestea fiind câştigate de elevi din Târgovişte, respectiv Renata Gabriela Iager şi Ana Maria Dimache de la Şcoala Populară de Arte „Octav Enigărescu”, profesor coordonator Mirabela Nica. Locul I la gimnaziu a fost obţinut de Iulia Dumitru de la Şcoala „Stan ştefan” Vlădeni. Pentru categoria 7-11 ani, Locul I a fost obţinut de Denisa Rujoiu de la Şcoala Gimnazială Nr.1 Moreni, totodată elev al Şcolii Populare de Arte Târgovişte, iar pentru învăţământul preşcolar, Darius Dumitrache de la Clubul Victorioşilor Târgovişte, profesori coordonatori Viorica şi Victor Mihalache. De altfel, victorioşii au avut o recoltă bogată la concursul naţional de la Iedera. „Iată care a fost palmaresul lor la acest concurs: un Trofeu (Kornel Mili -Serbia), 8 premii I, 8 premii II, 5 premii III şi 4 Premii de Popularitate. 28 de premii importante (nici un component al trupei noastre nu a obţinut premiu de participare sau menţiune) pentru care s-a muncit cu seriozitate, dar şi cu zâmbet. Am avut şi cei mai mici „concurenţi” (cei care au primit premiile de popularitate: Bianca Mutu (2 ani şi 4 luni), Aida Necşoiu (4 ani) şi Sara Sugeac (5 ani). Darius Dumitrache este un veritabil performer, cu trei premii întâi (recitare, muzică uşoară şi muzică populară), alături de Kornel Mili (Trofeu la Teatru şi Premiul I la recitare)”, precizează profesor coordonator Victor Mihalache.
Festivalul Naţional -Iedera, colţ de rai – s-a terminat cu concerte de excepţie alături de Florin Răduţă de la Vocea României, cunoscut publicului pentru interpretarea cover-ului „When a man loves a woman”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița