Deja dâmboviţenii au început să se intereseze de carnea de miel sau ied pentru masa de Paşte . Preţul va varia între 14 lei şi 22 de lei pe kilogram, iar ciobanii afirmă că nu cer mai mult decât anul trecut. Deşi cheltuielile au crescut, ciobanii vor păstra acelaşi preţ pentru a nu-şi pierde clienţii. Deşi până la Paşte mai este o lună, crescătorii spun că vremea i-a ajutat şi au început deja să scoată animalele pe islaz, astfel că acestea vor avea o greutate optimă pentru sacrificare: „Atât costa şi anul trecut. Eu vând cu 22 de lei kilogramul de carne de miel, că sunt frumoşi. Nici prea mari, nici prea mici. Vremea ne ajută şi deja ieşim pe islaz la iarbă. De Paşte, miei vor fi tocmai buni de tăiat. Deja avem miei arvuniţi „, a afirmat Constantin Iordache, cioban. Iezii mai căutaţi decât mieii
Ciobanii susţin că iezii au mai mare căutare decât mieii şi că preţurile sunt identice. Carnea de ied e mai bună. Mult mai bună decât mielul! E mai dulce. Ca fraga! Mulţi oameni cumpără numai carne de ied. Cei care cresc capre, spun că deşi iezii sunt mai mici în greutate, carnea lor este mult mai bună pentru că nu are colesterol şi se recomandă mai ales pentru persoanele care suferă de diferite boli.
La fel însă, crescătorii vor păstra acelaşi preţ de anul trecut: „Deja clienţi avem şi ne-au dat comenzi cu o lună înainte pentru iezi. Chiar dacă se spune că românii nu manâncă decât de Paşte iezi, nu este foarte adevărat. Unii doresc tot timpul anului să aibă pe masă fripturi de ied. Şi cu iezii este aceaşi poveste, că românii nu ar mânca. Noi avem comenzi şi iezii se vând foarte bine, deşi se cresc greu. Carnea de ied este mult mai sănătoasă”, a declarat Aurel Dumitrică , crescător de capre. Kilogramul de carne de miel s-a vândut anul trecut cu 22 de lei, tăiat, iar în viu cu 14 lei, iar iezii cu 22 şi 20 de lei.
Iezii mai căutaţi decât mieii pentru Paşte Ciobanii deja au început să facă listele de clienţi şi vor avea animale pe alese
Date: