IMUNITATE SAU INCOMPATIBILITATE POLITICĂ?

Date:

ParlamentImunitatea parlamentarilor, o altă regulă, de fapt nedemocratică, abuzivă, post revoluţionară, după modelul de dinainte de 1989: politicienii, fiindcă în realitate asta erau cei care stăteau anesteziaţi politic, în scaunele Marii Adunări Naţionale, deci politicienii de atunci erau intangibili, nu erau traşi la răspundere de nimeni, cu excepţia lui Nicolae Ceauşescu, care, de fapt, nu-i trăgea la răspundere, îi executa de le săreau capacele. Acum, fiecare parlamentar, la modul „sfios”-viclean, îşi face de cap, protejat de gruparea politică din care face parte, desigur sub blânda şi îngăduitoarea ei protecţie.
Dar să revenim: liderul PNL şi preşedinte al Senatului, Crin Antonescu, a declarat că PNL „nu este implicat cu nimic în chestiunea” modificării prevederile privind imunitatea din statutului parlamentarilor, aflând de acest proiect „de la televizor”: „PNL nu e cu nimic implicat în chestiunea asta: Discuţia despre modificarea statutului nu avea alt rost decât de a face ajustările privind cheltuielile bugetare. Pentru asta s-a format acea Comisie. De ce această Comisie s-a apucat să discute delicatul articol privitor la imunitate, eu nu ştiu. Nu e în niciun fel o acţiune a PNL, nu susţin. Nu cred că e vorba de superimunitate, ci de o complicaţie inutilă ce sporeşte neper-mis gradul de neîncredere privind parlamentarii. Eu am auzit de această chestiune, uitându-mă mai puţin la TV decât o fac de obicei, am văzut că se discuta un document pe care nu-l asuma nimeni, nu am luat-o în serios. După aceea, am văzut că e consultat chiar şi dl. Băsescu în această chestiune, pe care ulterior d-nul Zgonea mi l-a explicat, avea o anumită noimă, dar nu mie trebuia să-mi explice, ci opiniei publice, cred că trebuia oricum să renunţe la chestiunea asta.
Oricum, problema imunităţii parlamentarilor nu putea să-l lase indiferent pe fostul prim-ministru, Adrian Năstase, ce a scris pe blogul său că, sub guvernarea sa, a fost eliminată super-imunitatea parlamentarilor: „Ştiu că sunt mulţi ani de atunci. 10 ani! Cert este că, în 2003, când a fost revizuită Constituţia – sub «guvernarea Năstase» – a fost eliminată super-imunitatea parlamentarilor, în sensul că ei pot fi urmăriţi penal şi pot fi trimişi în instanţă. Singura super-imuni-tate care a rămas este cea a preşedintelui Republicii – cea de care se bucură Traian Băsescu, el neputând fi urmărit penal pe perioada mandatului său”.
Uimire prezidenţială
Dar uimirea a fost şi reacţia preşedintelui Traian Băsescu care nu a primit niciun proiect de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor fiind surprins că acest lucru s-ar putea întâmpla, deoarece nu are atribuţii în acest sens, ca preşedinte, însă atenţionat: consolidarea imunităţii parlamentare în raport cu încălcarea legii, ar fi o gravă eroare. De asemenea, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, declarase că nu înţelege de ce au fost trimise Preşedinţiei, Parchetului şi ANI propunerile de modificare a statutului parlamentarilor. „Domnul preşedinte Traian Băsescu nu a primit niciun proiect de modificare a Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi ar fi surpins ca acest lucru să se întâmple, având în vedere că nu are atribuţii legale în acest sens. Totodată, domnul preşedinte Traian Băsescu atenţionează că o consolidare a imunităţii parlamentare în raport cu încalcarea legii ar fi o gravă eroare”, s-a precizat în declaraţia purtatorului de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, dată publicităţii vinerea trecută.
Desigur, unora evenimentul a făcut să le crească tensiunea sau glicemia. Proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor fusese trimis la Preşedintie, Guvern, ANI şi Parchet, pentru ca aceste instituţii să exprime un punct de vedere sau să-l amendeze, au precizat imdiat, tot vineri, surse din conducerea Camerei Deputaţilor. Sursele citate au arătat că pe modificările privind imunitatea şi conflictul de interese, vor avea loc discuţii între consilieri de la Parchet şi reprezentanţii parlamentarilor. Potrivit surselor meţionate, conducerea Camerei aşteaptă de la instituţiile respective puncte de vedere, astfel încât, până azi, luni 21 ianuarie, să fie definitivat proiectul de modificare care va intra în dezbaterea comisiilor de specialitate.
Proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor cuprinde o prevedere potrivit căreia hotărârile Senatului sau ale Camerei, dar şi ale Birourilor permanente, sunt definitive, executorii şi obligatorii faţă de orice autoritate publică. Astfel, articolul 21 al Statutului senatorilor şi deputaţilor se modifică, fiind introdus următorul alineat: „Hotărârile Camerei Deputaţilor şi ale Senatului, precum şi cele ale Birourilor permanente ale celor două Camere, adoptate în materie de imunitate parlamentară, sunt definitive şi executorii, obligatorii faţă de orice autoritate publică şi se execută întocmai şi de îndată. Ministrul Justiţiei răspunde de executarea acestor hotărâri”. Totodată, proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor prevede că, dacă în timpul mandatului, ANI sesizează incompatibilitatea unui parlamentar, comisia de resort din legislativ face un raport, iar dacă se constată o astfel de stare i se va cere parlamentarului să opteze între funcţii. Astfel, se va elabora unui raport în termen de 15 zile. În cazul în care din raportul Comisiei reiese existenţa unei stări de incompatibilitate, Biroul permanent al Camerei sau Senatului informează deputatul sau senatorul, care are obligaţia ca în termen de 30 de zile să opteze între calitatea de deputat sau senator şi funcţia sau funcţiile incompatibile. Proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor mai conţine o propunere prin care se solicită Parchetului să noteze în cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a unui ales, motivele concrete care justifică această măsură şi să nu mai trimită, ca până acum, dosarul integral.
Deocamdată, parlamentarii, prin lege, culmea, sunt imuni la efectele legii, dar niciodată nu vor fi imuni la prostie sau apucături mafiote de tip balcanic. încă nu a fost votată legea bunului simţ politic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

REMIZĂ ÎN ANONIMAT

Stadionul Steaua a găzduit, marți seară, ultimul meci al...

VĂTAVU, MULȚUMIT DE PUNCTUL SCOS ÎN GHENCEA

Steaua a remizat, pe stadionul Ghencea, scor 1-1, cu...

CHINDIA SMULGE UN PUNCT PE TERENUL STELEI

Steaua București - Chindia Târgoviște 1-1 (1-0) Stadion: Ghencea. Au marcat:...

Moreni: Se fac înscrieri pentru participarea la Cupa Moș Crăciun, la înot

Copiii din Municipiul Moreni, cu vârsta cuprinsă între 5...
error: Conținutul este protejat!!