Agricultura şi dezvoltarea satului românesc sunt priorităţi absolute. Politicile publice în domeniu au sensul de a fructifica potenţialul agricol uriaş pe care-l oferă România, concomitent cu revitalizarea zonelor rurale prin programe de investiţii, garantarea veniturilor agricultorilor, recâştigarea pieţei interne, reducerea importurilor şi creşterea exporturilor de produse agroalimentare.
În cadrul programul de guvernare există un obiectiv dedicat înfiinţării de centrelor de colectare şi procesare a legumelor/fructelor din bazinele legumicole/pomicole în vederea valorificării integrale a producţiei, evitării pierderilor, creşterii veniturilor agricultorilor şi unei mai bune aprovizionări a consumatorilor. Aceste unităţi ar avea capacităţi de păstrare în condiţii optime a produselor, fiind amplasate astfel încât să deservească o reţea naţională cu puncte judeţene, zonale, locale.
Judeţul Dâmboviţa reprezintă unul dintre cele mai ofertante bazine agricole din România:
– Zona Titu – Lunguleţu – Potlogi – Poiana – Slobozia Moară este cunoscută pentru cultura de cartof şi varză;
– Zona Băleni reprezintă unul dintre cele mai bogate bazine legumicole din România;
– Valea Dâmboviţei şi Valea lalomiţei sunt cunoscute pentru culturile bogate de fructe (măr, păr, prun).
În sensul obiectivului din programul de guvernare privind realizarea a cel puţin 10 unităţi de colectare şi procesare a legumelor şi fructelor şi ţinând cont de specificul judeţului Dâmboviţa, un astfel de centru poate fi amplasat în acest judeţ.
În întâmpinarea acestui demers, există, deja, unităţi administrative-teritoriale care şi-au manifestat intenţia şi posibilitatea de a găzdui o astfel de unitate. De exemplu, comuna Potlogi pune la dispoziţie aproximativ 20 ha, teren care dispune de utilităţile necesare: reţea de alimentare cu gaze naturale, reţea de alimentare cu apă şi reţea de alimentare cu energie electrică. Comuna beneficiază de un amplasament regional optim, fiind situată în sudul judeţului Dâmboviţa, pe DJ 711A, la 7 km de autostrada A1 Bucureşti – Piteşti, la 6 km de drumul naţional DN 7 şi 50 de km de Bucureşti, cu posibilităţi de acces rapid către Târgovişte, Ploieşti, Piteşti, Giurgiu.
De asemenea, comuna Poiana (străbătută de drumul judeţean DJ 711D, care se ramifică din DN7 pe raza comunei Lunguleţu şi care asigură legătura cu autostrada Bucureşti-Piteşti) poate pune la dispoziţie un teren în suprafaţă de aproximativ 30 ha pentru realizarea unui depozit de colectare/procesare, în aceleaşi condiţii.
În comuna Poiana se poate realiza un centru de colectare/procesare legume-fructe în judeţul Dâmboviţa
Date: