Direcţia Sanitar Veterinara Dâmboviţa a început distribuţia de momeli vaccinale pentru a combate rabia la vulpi. Vaccinul antirabic sub forma de momeli va fi distribuit atât manual, la vizuina, cât şi aerian în perioada 1.10.2017-1.11.2017. Acţiunea de vaccinare orala a vulpilor, aeriana şi manuala, se desfaşoara în baza „Programului Strategic privind supravegherea, controlul şi eradicarea turbării la vulpe în România” aprobat conform H.G. nr. 55/2008, modificată şi completată prin H.G. nr. 751/2012 şi se finanţează din bugetul naţional (25%) şi sprijinul Uniunii Europene (75%), având ca scop declararea României ca stat liber de rabie. Administrarea aeriana a momelilor vaccinale se va desfaşura prin decolarea avioanelor, fiind administrate 25 momeli vaccinale/km2, iar acţiunea de administrare manuala a momelilor vaccinale se va desfaşura în completarea celei aeriene, în jurul localitaţilor şi a luciurilor de apa unde nu s-au administrat momeli vaccinale aerian, de catre gestionarii fondurilor de vânatoare sub supravegherea medicilor veterinari oficiali din cadrul D.S.V.S.A. Dâmboviţa. Momelile vor fi amplasate la fiecare gura de intrare în vizuina, asfel încât sa fie administrate aproximativ 10 momeli/vizuină. Momelile vor fi plasate şi pe traseele vulpilor, în imediata apropiere a vizuinilor.
Timp de două săptămâni după distribuirea momelilor se restricţioneaza circulaţia liberă a câinilor şi pisicilor în zona respectivă, întrucât aceste animale reprezintă competitori pentru momeală.
De asemenea, în regiunile în care s-au distribuit momeli, vânătoarea va fi interzisă pentru o perioadă de 14 zile de la distribuirea acestora.
Au fost instruiţi medicii veterinari zonali şi medicii veterinari împuterniciţi în vederea acordării asistenţei cetăţenilor privind procedura ce trebuie urmată la depistarea momelilor vaccinale neutilizate.
Au fost instruiţi gestionarii fondurilor cinegetice, a paznicilor de vânătoare, medicii veterinari oficiali cu privire la procedura ce stabileşte modul de informare a populaţiei, transportul, depozitarea şi utilizarea vaccinului antirabic cu administrare orală destinat imunizării vulpilor, cu scopul de a diminua şansele de răspândire a turbării în cadrul populaţiei de animale domestice şi sălbatice, eliminând astfel riscul transmiterii bolii la om.
Pentru informarea corectă a populaţiei privind demararea acţiunii de vaccinare au fost afişate materiale informative (afişe de atenţionare, afişe de informare/avertizare şi materiale informative cronologic), de către prestatorul de servicii, în diferite locuri publice cum ar fi: primărie, şcoală/grădiniţă, spital/dispensar, poştă, magazine, staţii de autobuz şi trasee turistice.
în judeţul Dâmboviţa a fost demarată campania de vaccinare antirabică la vulpi
Date: