Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, și comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, au vizitat o companie din industria confecțiilor din județul Dâmbovița, care reprezintă un model de succes în ceea ce privește încheierea de convenții pentru programe de ucenicie.
Din totalul de 256 de angajați ai companiei, 118 sunt ucenici, angajatorul beneficiind de subvenții acordate prin proiecte europene, dar și cu finanțare acordată din Bugetul Asigurărilor pentru Șomaj, precum și de alte măsuri active de subvenționare a locurilor de muncă ocupate de persoanele din grupuri defavorizate. După finalizarea formării profesionale, doar 4 dintre ucenici au plecat, restul fiind și acum angajații firmei din Târgoviște.
Cei doi demnitari au vizitat fluxul de activitate al fabricii și au discutat cu beneficiarii programelor de ucenicie la locul de muncă, ministrul Simona Bucura – Oprescu mulțumind comisarului european pentru sprijinul acordat României.
”Au fost finanțate deja locuri de muncă, programe de ucenicie, unele dintre acestea le-am văzut chiar în această dimineață împreună. Deci ceea ce ați realizat în acest mandat pentru piața muncii din România este foarte concret și rezultatele se văd și aici, la Dâmbovița. Fabrica pe care am vizitat-o arată că banii europeni care vin în România aduc plusvaloare, locuri de muncă, bunăstare pentru români. Este foarte important ca aceste programe să continue. Fondurile europene sunt indispensabile în ceea ce priveste susținerea angajatorilor, creșterea competențelor și abilitatilor angajatilor și, nu în ultimul rând, dezvoltarea pieței muncii din România”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura – Oprescu.
Vizita în județul Dâmbovița a continuat cu o întâlnire a celor doi demnitari cu tinerii, în Cetatea Medievală a Chindiei, tema discuției fiind ”Tineri pentru Europa, Europa pentru tineri”.
În acest context, comisarul european Nicolas Schmit a fost provocat să răspundă mai multor întrebări ale tinerilor privind situația pieței muncii europene, perspectivele pieței muncii europene sau economia socială.
Comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale a răspuns fiecărei întrebări, făcând referire la măsurile luate pentru reducerea diferențelor salariale între statele membre, la nevoia de a crește competenețele generațiilor tinere, precum și la oportunitățile oferite pentru ca aceștia să se integreze pe piața muncii. De asemenea, Nicolas Schmit a explicat tinerilor cât de importantă este susținerea economiei sociale, în opinia sa aceasta având rolul de a aduce oamenii împreună, întrucât funcționează pe principiul solidarității, ajutând persoanele vulnerabile să își găsească un loc în piața muncii.