Cu toate că arderea miriştilor şi a vegetaţiei uscate este cea mai întâlnită practică în activităţile de igienizare a terenurilor, aceasta provoacă multe efecte negative solului, deoarece odată cu arderea resturilor vegetale distruge şi microfauna folositoare de la suprafaţa solului. Conform dispoziţiilor generale de apărare împotriva incendiilor pe timpul utilizării focului deschis la arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale: „în perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă”. Cu excepţia condiţiilor meteorologice amintite, arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale poate fi interzisă pe o perioadă de timp sau între anumite intervale orare ale zilei prin ordin al prefectului, primarii fiind obligaţi să aducă la cunoştinţa populaţiei perioadele în care se interzice arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale.
De asemenea, conform OUG nr. 195/2005: „Protecţia mediului constituie o obligaţie a tuturor peroanelor fizice şi juridice, în care scop: nu ard miriştile, stuful, tufărişurile şi vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente de protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Lucrările de ardere se vor face numai după obţinerea permisului de lucru cu focul de la primăria pe raza căreia se va efectua arderea. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens. Acesta se întocmeşte în două exemplare, unul se înmânează persoanei care execută operaţiunile cu foc deschis, iar celălalt rămâne la emitent.
Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:
– Condiţii meteorologice fără vânt;
– Parcelarea miriştii în suprafeţe de maxim 10 ha, prin fâşii arate;
– Izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţii, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
– Desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
– Asigurarea până la finalizarea arderii cu personal de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
– Asigurarea pentru supraţete mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
– Asigurarea, în cazul suprafeţelor mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;
– Pe terenurile în pantă, arderea miriştii se face pornind din partea de sus a pantei.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:
– Conditii meteorologice fără vânt;
– Colectarea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în grămezi a căror ardere să poată fi controlată;
– Executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier / construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– Curăţarea de vegetaţie pe o suprafaţă de 5 m în jurul fiecărei grămezi;
– Desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
– Supravegherea permanentă a arderii;
– Asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– Stingerea totală a focului înainte de părasirea locului arderii.
Constituie contravenţii si se sancţionează cu amendă de 2500 lei, conform HGR. nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinatăţi; amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantatţi şi alte vecinătăţi.
Inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora se sancţionează cu amendă de 2500 lei, conform Legii nr. 307 / 2006 privind apărarea împotriva incendiilor.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură împreună cu Garda Naţională de Mediu şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă au implementat Protocolul de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.
Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă desfăşoară anual, împreună cu reprezentanţi ai celor două instituţii amintite, acţiuni de prevenire şi de control care urmăresc respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor. Preveniţi incendiile pe timpul verii!
în perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă. în celelalte perioade, aceste operaţiuni se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu foc de la primăria localităţii şi a acordului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, cu respectarea următoarelor reguli:
– izolarea zonei de ardere faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, păduri, culturi agricole prin executarea de fâşii arate;
– efectuarea arderii doar ziua şi în condiţii meteo fără vânt;
– asigurarea, până la finalizarea arderii, cu personal pentru supravegherea şi stingerea eventualelor incendii.
Cetăţenii care doresc să se relaxeze la un grătar, în aer liber, trebuie să ţină cont de următoarele măsuri preventive:
– instalarea corturilor şi grătarelor se face numai în locurile special amenajate în acest sens;
– focul pentru prepararea mâncării se face doar în locurile special amenajate, cât mai îndepărtate de vegetaţie şi în niciun caz pe timp de secetă excesivă ori în condiţii de vânt;
– supravegherea permanentă a copiilor pentru a nu se juca cu focul;
– menţinerea curăţeniei: aruncarea hârtiilor, resturilor de mâncare ori sticlelor numai în locurile special amenajate;
– la plecare, se va stinge focul, asigurându-vă că acesta a fost stins complet.
Totodată, în perioadele cu temperaturi ridicate sunt utilizate intens aparate electrice de tipul aer condiţionat şi ventilatoare, pentru a reduce efectul caniculei. Această aparatură solicită instalaţiile electrice generând risc de incendiu. Pentru evitarea eventualelor tragedii, respectaţi următoarele reguli:
– nu utilizaţi aparate electrice, cabluri electrice, prize, întrerupătoare, dispozitive de protecţie cu defecţiuni sau improvizaţii;
– nu suprasolicitaţi reţeaua electrică prin folosirea simultană a mai multor consumatori.
O caracteristică a perioadelor caniculare o constituie manifestarea unor fenomene meteo extreme ce pot pune în pericol atât viaţa, cât şi bunurile cetăţenilor. De aceea, în cazul unor fenomene meteo periculoase, respectaţi următoarele reguli:
– întrerupeţi orice activităţi în aer liber şi evitaţi adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, precum şi a imobilelor aflate în construcţie;
– adăpostiţi-vă în sediile diverselor instituţii publice sau alte imobile care prezintă siguranţă.
– sfătuim persoanele care au ales în această perioadă să-şi petreacă timpul în aer liber să evite camparea pe firul văilor cursurilor de apă, pentru a nu fi afectaţi de posibile viituri.
– de asemenea, pentru evitarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, recomandăm autorităţilor să întreţină corespunzător şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale şi să îndepărteze materialul lemnos şi deşeurile din secţiunile de scurgere a podurilor şi podeţelor.
Incendierea miriştilor arde şi la buzunare!
Date: