Incredibil, mamă la 14 ani! O fetiţă de 14 ani este însărcinată în şase săptămâni, după ce a fost violată de concubinul mamei sale

Date:

violCaz şocant. O fetiţă de 14 ani a rămas însărcinată după ce a fost violată de concubinul mamei sale. Bărbatul, în vârstă de 46 de ani, se află acum pe mâna poliţiştilor şi riscă să petreacă ani grei în închisoare. Bărbatul de 46 de ani, din comuna Ţiţeşti, judeţul Argeş este cercetat penal după ce a întreţinut relaţii sexuale cu fetiţa de mai multe ori, iar ultima faptă a avut loc în localitatea dâmboviţeană Cândeşti, unde mama acesteia îşi vizita rudele împreună cu concubinul şi minora.
Primele cercetări arată că, în timp ce femeia era la cumpărături în sat, bărbatul a obligat fetiţa să întreţină relaţii sexuale normale într-un coviltir, iar medicii legişti au stabilit că minora a întreţinut relaţii sexuale şi că este însărcinată în şase săptămâni, bărbatul fiind cercetat pentru viol, incest şi corupţie sexuală. Bărbatul din comuna Ţiţeşti a fost reţinut de poliţişti pe bază de ordonanţă şi a fost prezentat Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa cu propunere de arestare preventivă, iar procurorul a dispus internarea acestuia în spital, în vederea expertizării psihiatrice. Poliţiştii au sesizat şi Protecţia Copilului, care va începe o anchetă socială, iar suspectul urmează să fie expertizat în cadrul Spitalului de Psihiatrie din oraşul Pucioasa.
Fenomenul mamelor minore. România e pe primul loc în Europa
Potrivit unor statistici, în România se înregistrează 8.500 de mame minore anual şi peste 40.000 de copii abandonaţi. „Cele 8.500 de mame minore din fiecare an ne situează pe primul loc în Europa. S-a ajuns la situaţia în care din 1.000 de femei care nasc, 43 sunt minore. Mamele minore au risc crescut de avort iar dacă naşterea are loc există riscul major ca acest copil să fie abandonat, iar tânăra mamă va avea dificultăţi de integrare socială şi abandon social. Peste 40.000 de copii sunt abandonaţi în România la care se adaugă alţi 300.000 lăsaţi în grija rudelor. Potrivit studiilor UNICEF din 2009, la nivel mondial România se situează la egalitate cu state precum Turcia, Chile, Insulele Mauritius şi Filipine. Mamele minore, împreună cu bebeluşii, au două şanse: una este să ajungă intr-un centru de plasament. În al doilea caz, dacă părinţii mamei minore depun o cerere şi declară că vor avea grijă atât de mama minoră, cât şi de noul-născut, şi se constată că nu sunt alte pericole, atunci mama şi copilul pot rămâne în familie. În astfel de cazuri, când o minoră dă naştere unui copil, atât părinţii mamei, cât şi mama minoră au parte de consiliere. Potrivit specialiştilor, aproximativ 80% din mamele minore care ajung într-un centru maternal se reîntorc în familie.
Fetele care nu se reintegrează în familie au de înfruntat nenumărate obstacole sociale: prejudecăţi, lipsa banilor, lipsa şansei de a învăţa şi de a munci. Iar bebeluşul devine victimă colaterală. O sarcină la o vârstă fragedă are impact devastator asupra adolescentei care devine mamă. Copila iese din cercul ei de prieteni din perioada copilăriei şi se trezeşte peste noapte mamă. În lipsa unei consilieri de specialitate, riscul abandonării copilului de către mamă creşte, la fel şi cel al abandonului şcolar.
Familia, un filtru care nu funcţionează.
Când o fetiţă devine mamă, ceva nu funcţionează în casa în care a crescut şi în care ar trebui să fie ocrotită. Părinţii sunt neatenţi, ocupaţi, stresaţi, nepăsători, nu discută deschis cu copilul, nu-i asigură un mediu normal în care acesta să crească. Finalmente, ei nu sunt părinţi aşa cum ar trebui să fie, dacă propriul copil ajunge în situaţia de a fi părinte.
Sărăcia şi ignoranţa, o combinaţie nocivă.
Tinerele care ajung să poarte o sarcină la vârste fragede provin în general din familii dezorganizate, care trăiesc mai ales în mediul rural. Psihologii spun că aceste sarcini apar pe fondul ignoranţei.
Cum e în alte ţări
Minorele care rămân însărcinate sunt o problemă în aproape toată lumea, iar datele din ultimele ani relevă un paradox: chiar dacă există programe de educaţie sexuală, rata tinerelor care rămân însărcinate continuă să crească. Există, însă, un element important, care afectează relevanţa cifrelor – în multe ţări, printre care SUA, limita de vârstă sub care se consideră că o mamă e minoră este 20 de ani. Astfel, în mai toate statele din Occident o fată care naşte la 19 ani e considerată minoră, în timp ce în România limita de vârstă este 18 ani. Rata minorelor înscărcinate variază de la o ţară la alta, în funcţie de factori sociali, dar şi personali. La nivel global, aceasta se situează între 143 de cazuri la 1.000 de naşteri, în zonele sub-sahariene, şi 2,9 la 1.000 în Coreea de Sud. Cele mai mari rate în ţările dezvoltate se înregistrează în SUA şi Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

După „gerul Bobotezei”, la Târgoviște au înflorit ghioceii!

Pentru al doilea an consecutiv, la Târgoviște primii ghiocei...

ITM Dâmbovița: Negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați

Pe parcursul trimestrului IV al anului 2024, Inspectoratul Teritorial...

Anvelopele de iarnă, siguranța pe drum în sezonul eece

În contextul condițiilor meteorologice din sezonul rece, Registrul Auto...