Începând cu noul an şcolar, Primăria Municipiului Târgovişte, prin Direcţia Complex Turistic de Nataţie, oferă în mod gratuit, profesorilor şi elevilor din comunitate, posibilitatea de a desfăşura ora de educaţie fizică la Bazinul Olimpic, după un program în prealabil stabilit şi aprobat. Bazin care se situează printre cele mai performante şi moderne structuri de acest gen la nivel naţional, îndeplinind cele mai înalte standarde europene de calitate. Practicarea sportului, a înotului în special, trebuie susţinută şi încurajată prin mijloace adecvate, în colaborare cu instituţiile competente. Între altele, sprijinul va consta în punerea la dispoziţie a Bazinului Olimpic şi a vestiarelor, în mod gratuit, pentru elevii târgovişteni.
Programul educational „Înotăm la ora de educaţie fizică” reprezintă soluţia propusă atât pentru desfăşurarea orelor de educaţie fizică într-un cadru deosebit, cât şi pentru creşterea calităţii educaţiei din instituţiile de învăţământ şcolar. Motto-ul programului este „Înotăm pentru sănătate”, astfel încât, fiecare copil să beneficieze de educaţie de calitate şi să devină un membru activ al comunităţii. Programul a apărut din nevoia de a face ca înotul să fie accesibil pentru cât mai mulţi copii şi adolescenţi din Târ-govişte. Studiile au demonstrat că elevii care practică înotul devin mai siguri pe forţele proprii, mai curajoşi şi se adaptează mai uşor la factorii de mediu înconjurător, fiind mult mai dezinhibaţi şi mai activi. De asemenea, înotul îmbunătăţeşte starea emoţională, ajută la dezvoltarea anumitor trăsături de personalitate, sporeşte nivelul de independenţă şi îmbunătăţeşte rezultatele la învăţătură.
Programul „Înotăm la ora de educaţie fizică” pune bazele unui nou model de învăţare şi dezvoltare a particularităţilor fizice şi psihice individuale şi de grup, bazat pe explicaţie, demonstraţie şi exerciţiu. Elevii vor avea parte de un alt tip de oră de educaţie fizică, în care primează activitatea de înot, aceasta numărându-se printre genurile de sport care au cele mai multe beneficii pentru organismul uman: sănătate, educaţie, socializare şi relaxare. Profesorii de educaţie fizică implicaţi în organizarea şi desfăşurarea programului vor fi pregătiţi într-o sesiune de training. Desfăşurarea orelor de educaţie fizică sub forma lecţiilor de înot contribuie la dezvoltarea fizică armonioasă, dezvoltarea creierului şi îmbunătăţeşte funcţiile de coordonare şi de echilibru, ajută şi la stimularea activităţii sistemului imunitar, ridicând nivelul rezistenţei organismului la agresiunile din mediul extern.
Beneficile înotului sunt foarte cunoscute: dezvoltă articulaţiile membrelor şi ale coloanei vertebrale, îmbunătăţeşte circulaţia şi respiraţia, dezvoltă inima şi sistemul circulator, scade anxietatea, întăreşte psihicul, creşte nivelul de încredere în sine, sporeşte nivelul de independenţă şi îmbunătăţeşte starea emoţională. A practica înotul în mod organizat este o ideală alternativă la orele de educaţie fizică desfăşurate în mediul şcolar. Practicanţii de înot au o atenţie mai bună şi o putere de concentrare mai mare. Programul se adresează elevilor târgovişteni din învăţământul primar, gimnazial şi liceal, care sunt apţi din punct de vedere fizic şi fizic pentru practicarea înotului.
INIŢIATIVĂ LĂUDABILĂ A PRIMĂRIEI TÂRGOVIŞTE
Date: