Inspectorii ITM cu ochii pe firmele de construcții

Date:

„Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița derulează, până la finalul anului, Campania națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă precum și a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor – cod. CAEN 41, 42, 43. Acțiunea a debutat la data de 31.03.2025 și are ca obiectiv diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatori a dispozițiilor legale privind relațiile de muncă și condițiile de muncă”- precizează inspectorul șef Marius Lixandru.

Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă a desfăşurat și în anul 2024, o campanie naţională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă precum și de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă în acest domeniu cu pondere importantă în economia naţională. În cadrul acțiunii anterioare cele mai frecvente deficienţe întâlnite în urma acțiunilor de control au fost:

-utilizarea muncii nedeclarate;

-încălcarea de către angajator a obligației privind evidența orelor de muncă;

-nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal;

-nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe țară în domeniul construcțiilor;

-locuri de muncă neasigurate cu sisteme de protecție colectivă – nu existau balustrade solide suficient de înalte, cu cel puţin o bordură, o mână curentă şi protecţie intermediară, platforme sau plase de prindere, suficient de solide pentru a împiedica/opri căderile de la înălţime;

-lucrătorii nu utilizau echipamentele individuale de protecţie corespunzătoare (centuri de siguranţă sau alte mijloace de ancorare, căşti, bocanci, etc.);

-instruiri incomplete sau neconsemnate în fișele de instruire individuale;

-platformele de lucru, pasarelele şi scările schelelor prezentau riscuri de accidentare în timpul utilizării și sunt construite fără a avea un proiect tehnic;

-planul propriu de securitate şi sănătate al șantierului nu era completat şi adaptat în funcţie de evoluţia lucrărilor de către subantreprenori.

În acest context, în cadrul prezentei campanii, se va urmări inclusiv modul în care au fost remediate neconformitățile depistate în urma controalelor anterioare.

Pe parcursul lunii aprilie, ITM Dâmbovița va organiza sesiuni de informare și dezbateri cu angajatorii din domeniul construcțiilor, privind modul de respectare a prevederilor legale urmând ca, în lunile mai – noiembrie 2025 să aibă loc acțiuni de control la societățile de profil, care activează pe raza județului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Beton amprentat pentru terase exterioare: soluție estetică și durabilă

Terasa din curte este locul unde ne bem cafeaua...

Percheziție la un bărbat bănuit de nerespectarea regimului armelor și munițiilor

Polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase,...

Tragedie în Viforâta: Incendiu violent în miez de noapte, o persoană a fost găsită decedată

 Pompierii au fost solicitați să intervină de urgență pentru...