În trimestrul III al anului, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița a desfășurat acțiuni de informare și conștientizare, precum și de verificare, prevăzute în metodologia Campaniei Naționale de supraveghere a pieței produselor industriale din domeniul de competență al Inspecției Muncii, conform Programului sectorial pentru anul 2024, coordonat de către Comisia Europeană.
Inspectorii de muncă dâmbovițeni, cu competențe în verificarea acestor produse, efectuează și în perioada octombrie – decembrie 2024, acțiuni care vizează verificarea prevederilor legale, în ceea ce priveste introducerea pe piață a produselor din categoria EIP, „Joasă tensiune” și „Articole pirotehnice categoria F1, P1”.
Prin această acțiune se urmărește monitorizarea continuă a produselor introduse și puse la dispoziție pe piață, ori puse în funcțiune de către operatorii economici, astfel încât acestea să fie conforme, să respecte prevederile legislației în materie, reducând astfel posibilitatea de a se produce evenimente neprevăzute, de natură să pună în pericol integritatea fizică și sănătatea celor care le utilizează.
„În perioada iulie – septembrie 2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița a efectuat, în domeniul supravegherii pietei, 18 controale, în cadrul cărora au fost verificate 54 produse, dintre care 6 s-au dovedit neconforme. În consecință, inspectorii de muncă au aplicat amenzi în valoare de 6000 de lei și au dispus măsuri de retragere de la comercializare până la intrarea în legalitate.
În controalele efectuate la distribuitori, s-a pus accent pe obligațiile acestora privind conținutul declarației de conformitate, normele și condițiile pentru aplicarea marcajului CE, instrucțiunile în limba română care trebuie furnizate odată cu produsele puse la dispoziție pe piață și asigurarea condițiilor de depozitare care să nu afecteze conformitatea produselor.
Campaniile similare, desfășurate în anii anteriori, au avut ca rezultate creșterea numărului de produse controlate și introduse în baza de date a Inspecției Muncii precum și scăderea numărului de produse neconforme intrate pe piața românească”- a precizat Marius Lixandru, inspectorul șef ITM Dâmbovița.