Intervenție de salvare în Peştera Rătei

Date:

A fost un exercițiu desfășurat de Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Dâmbovița și Serviciul Public Județean Salvamont Hunedoara în cadrul calendarului Salvaspeo România  ce s-a desfășurat în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2022.

Exercițiul Salvaspeo a beneficiat de o participare numeroasă, fiind prezenți un număr de 50 de salvatori speologi din diverse județe. Exercițiul de salvare a victimei s-a întins pe durata a 7 ore, timpul fiind calculat din momentul intrării primilor salvatori speologi și până la ieșirea din pesteră a ultimului salvator.

   În cadrul exercițiului Salvaspeo din 1 octombrie s-a simulat evacuarea unei victime care a suferit o entorsă la membrul inferior drept în timpul unei ture speologice. Ajunși la fața locului, echipajul medical a constatat că victima prezintă și alte afecțiuni: fractură de piramidă nazală și epuizare fizică. 

Pe durata echipării peșterii pentru evacuare, echipa Salvaspeo sosită la fața locului a acordat victimei primul ajutor, asigurându-i în același timp confortul termic și psihologic. Astfel a fost creat un punctul cald, victima primindbăuturi calde și hrană pentru refacerea forțelor. În urma evaluării echipei medicale, s-a luat hotărârea ca victima să fie evacuată în targă ea fiind în imposibilitatea de a se deplasa singură.

Peștera Rătei  este un obiectiv speologic important pentru speologii din partea de SUD a țării.

    Peștera se află la o altitudine de circa 1080 metri, are o diferență de nivel de 69 metri ascendent, galeriile sunt dispuse pe trei etaje și o lungime totala de 7224 metri.

Parcurgerea peștrerilor neamenajate în cadrul speoturismului sau cercetării acestora, poate duce la apariția unor accidente. Spre deosebire de accidentele de la exterior, unde solicitarea de ajutor se poate face imediat, telefonic prin apel la 112, în cazul celor din subteran, unde telefonia mobilă nu funcționează, solicitarea de ajutor se poate face numai de la exterior de către coechipieri. De asemenea evacuarea spre spital nu poate fi făcută imediat (de exemplu cu elicopterul – la exterior), victima trebuind transportată de către echipele salvaspeo la exterior. Parcursul prin peșteri poate fi dificil, având spații înguste, târâșuri, pasaje pe vericală etc. Din acest motiv durata intervențiilor de salvare poate dura ore, zile, sau chiar saptămâni.  Pentru a putea face față unor asemenea situații salvatorii speologi parcurg stagii de formare precum Școala Naționala Salvaspeo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Cosmetice coreene pentru ten cu pigmentare

Pigmentarea pielii, inclusiv petele întunecate și tonul neuniform, poate...

REMIZĂ ÎN ANONIMAT

Stadionul Steaua a găzduit, marți seară, ultimul meci al...

VĂTAVU, MULȚUMIT DE PUNCTUL SCOS ÎN GHENCEA

Steaua a remizat, pe stadionul Ghencea, scor 1-1, cu...

CHINDIA SMULGE UN PUNCT PE TERENUL STELEI

Steaua București - Chindia Târgoviște 1-1 (1-0) Stadion: Ghencea. Au marcat:...
error: Conținutul este protejat!!