Poliţiştii dâmboviţeni au sărbătorit în avans Ziua Poliţiei Române. Vineri, 23 martie 2018, Corpul K al Universităţii Valahia a găzduit evenimentul aniversar, cu dublă semnificaţie, adică 196 de ani de la înfiinţarea Poliţiei Române şi 50 de ani de la înfiinţarea Inspectoratului de Poliţie Dâmboviţa.Ceremonia a debutat cu intonarea imnului naţional.
Au urmat mesajele din partea prefec- I tului judeţului Dâmboviţa, Antonel Jîjîie şi I din partea Arhiepiscopiei Târgovişte, I adresat de către pr. lonuţ Ghibanu, vicar I eparhial.
Şeful Inspectoratului, comisar şef de poliţie Danii Zepişi a prezentat I mesajulşefului Inspectoratului General al ‘ Poliţiei Român, chestor Cătălin loniţă. Şi prim-procurorul Parchetului de pe langâ Tribunalul Dâmboviţa, Mihai Dincă a transmis un gând poliţiştilor dâmboviţeni la ceas aniversar.
Secretarul judeţului Dâmboviţa, lvan lvanoff a transmis un gând personal dar şi mesajul preşedintelui CJ, Daniel Comănescu.
Au mai fost transmise mesaje şi de către comandantul Jandarmeriei Dâmboviţa, col. Viorel Matei şi comandantul ISU Dâmboviţa, col. Raoul Ilie Constantinescu.
Un mesaj a transmis şi col.(r) Gheorghe Şerban, preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor Dâmboviţa.
Inspectorul şef al IPJ Dâmboviţa comisar şef de poliţie Danil Zepişi a făcut o incursiune în istoria Poliţiei Dâmboviţene.
Un gând a fost transmis şi de către col. (r.) Gheorghe Diaconescu .
Momentul festiv a continuat cu acordarea unor diplome pentru buna colaborare cu celelalte instituţii dar totodată au fost acordate şi grade profesionale pentru 96 de poliţişti avansaţi la termen.
Astfel, prin Ordin al Ministrului Afacerilor Interne, au fost avansaţi la termen 40 de ofiţeri de poliţie, iar prin Dispoziţia Inspectorului şef 56 agenţi de poliţie.
De asemenea, pentru rezultatele deosebite obţinute în activitate, prin Dispoziţia Şefului Inspectoratului au fost acordate 198 de diplome de merit, dintre care 70 pentru ofiţeri de poliţie, 123 pentru agenţi de poliţie şi 5 pentru personal contractual. S-au acordat şi diplomele şi cupele pentru competiţiile sportive desfăşurate în cadrul IPJ Dâmboviţa
Mesajul ministrului afacerilor interne, Carmen Daniela Dan, cu ocazia Zilei Poliţiei Române
De sărbătoarea Bunei Vestiri este ziua unei instituţii fundamentale a statului român şi într-o astfel de zi, indiferent de experienţele personale sau prejudecăţile pe care fiecare cetăţean le poate avea, nimeni nu poate ignora aportul hotărâtor pe care Poliţia Română îl are pentru siguranţa cetăţenilor.
Contribuţia Poliţiei Române este cu atât mai importantă într-o perioadă în care avem nevoie de echilibru între fermitatea impusă de lupta cu infracţionalitatea şi abilitatea de a gestiona cu tact şi inteligenţă interacţiunea cu cetăţenii, în general.
Munca fiecărui poliţist, indiferent în ce structură activează, este importantă pentru buna funcţionare a acestei instituţii. Iar această muncă este în mijlocul oamenilor şi expusă aşteptărilor acestora. O astfel de misiune nu este deloc uşoară, pentru că presupune seriozitate şi responsabilitate. Un stat este puternic dacă are instituţii democratice şi solide, iar eficienţa instituţiilor o da un personal calificat, profesionist şi integru. Spre asta trebuie să ne îndreptăm eforturile şi priorităţile noastre.
Fiecare dintre cei care îmbracă uniforma de Poliţie a ales această meserie pentru a fi de partea legii şi a dreptăţii. Aceste valori nu pot fi trecute niciodată în plan secundar, indiferent de provocările cu care oamenii legii s-au confruntat de-a lungul timpului.
Este de datoria noastră ca astăzi, de Ziua Poliţiei Române, să-i apreciem pe aceia care îmbracă uniforma de poliţist cu onoare şi demnitate. Nu putem uita nici sacrificiile celor care şi-au pierdut viaţa la datorie, dar şi a celor răniţi care încă luptă pentru revenirea la o viaţă normală. Exemplele lor rămân mereu vii în memoria instituţională şi a celor care duc mai departe această profesie de vocaţie.
Riscurile şi privaţiunile acestei meserii sunt binecunoscute. De la o etapă istorică la alta aceste riscuri şi provocări se schimbă, iar pentru a răspunde acestora Poliţia Română se schimbă şi ea.
Vă mulţumesc pentru tot ceea ce faceţi pentru siguranţa noastră, vă felicit şi vă urez succes în misiunile viitoare! La mulţi ani tuturor poliţiştilor de onoare!
MESAJUL ŞEFULUI
INSPECTORATULUI DE POLIŢIE JUDEŢEAN DÂMBOVIŢA, COMISAR ŞEF
DE POLIŢIE ZEPIŞI DANIL, CU PRILEJUL ZILEI POLIŢIEI ROMÂNE
Anul acesta, pe 25 martie, sărbătorim 196 de ani de atestare documentară a Poliţiei Române. Sunt 196 de ani de tradiţie şi continuitate a activităţii Poliţiei Române în slujba cetăţenilor.
25 martie-ziua în care creştinii sărbătoresc Bunavestire nu a fost aleasă întâmplător. Între instituţia poliţienească şi momentul Bunei Vestiri, evocat în Noul Testament, există o legătură.Pe primul steag al instituţiei care, în trecut, a purtat în trecut denumirea de Agie, se găseşte scena în care Maica Domnului primeşte de la înger- Buna Vestire. În 1822, Grigorie Dimitrie Ghica, a înmânat Agiei, mai exact marelui Agă, Mihăiţă Filipescu un steag galben având pe o parte icoana Maicii Domnului în scena Bunei Vestiri şi pe alta însemnele Poliţiei.
Primele atestări ale Poliţiei Române datează din vremea lui Neagoe Basarab. Mihai Viteazu este amintit de istorici ca fiind cel care a creat Agia, denumirea veche a Poliţiei. În vremea lui Mihai Şuţu s-a reorganizat paza Capitalei, s-a decis emiterea primelor acte de identitate şi sau luat măsuri în ceea ce priveşte reglementarea portului armelor.
Abia în anul 1806, organele responsabile cu paza şi ordinea în Bucureşti au primit denumirea de Poliţie. În vremea lui Tudor Vladimirescu, se acordau scutiri de taxe şi impozite pentru cei însărcinaţi să menţină ordinea publică şi să apere proprietatea cetăţenilor.
Atribuţiile Poliţiei au fost extinse prin Regulamentele organice.
Reorganizarea poliţiei s-a făcut chiar în timpul Revoluţiei de la 1848. Atunci a apărut Instituţia şefului poliţiei Capitalei. Pentru prima dată, în 1850, Ghica Vodă a emis „Cronica poliţienească” care conţinea 158 de articole. Astfel, erau stabilite sarcinile „înaltei poliţii” şi „obişnuitei poliţii”, ceea ce a constituit momentul creării primei structuri centrale cu atribuţii în organizarea şi coordonarea activităţilor poliţieneşti.
Instituţia a continuat să se reorganizeze în următorii ani. În vremea lui Cuza a apărut Legea de organizare a poliţiei, iar în 1929, a fost emisă Legea pentru organizarea poliţiei generale a statului prin care competenţele organelor de poliţie au fost extinse.
Prin Decretul nr. 25 din 23 ianuarie 1949, s-a înfiinţat Miliţia. După Revoluţie, prin decret, pe 27 decembrie 1989, s-a reînfiinţat Poliţia Română.
Demilitarizarea poliţiei a avut loc în anul 2002, fiind o cerinţă în vederea integrării României în Uniunea Europeană. Profesia de poliţist a fost introdusă în nomenclatorul de meserii din România.
Ziua Poliţiei s-a aniversat iniţial pe 8 iulie, pentru că, în această zi, în anul 1929 a fost adoptată Legea privind reorganizarea poliţiei generale a Statului, prima lege modernă de organizare a Poliţiei Române.
După anul 2002, Ziua Poliţiei Române a fost stabilită pe 25 martie.
Anul acesta, sărbătorim şi Centenarul Marii Uniri.
2018 este anul în care se împlinesc 100 de ani de la unirea tuturor provinciilor istorice locuite de români, în cuprinsul aceluiaşi stat naţional, România.
Dragi colegi,
La zi de sărbătoare, vă mulţumesc pentru eforturile depuse şi vă transmit tuturor, poliţişti şi angajaţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, aprecierea mea faţă de perseverenţa şi profesionalismul dovedit în îndeplinirea misiunilor ce vă revin.
Seriozitatea de care daţi dovadă în aplicarea legii arată că Poliţia este o instituţie responsabilă, sigură şi de încredere.
Nu în ultimul rând, le mulţumesc familiilor care ne-au fost alături şi ne-au susţinut necondiţionat, colaboratorilor şi instituţiilor partenere, pentru excelenta cooperare în realizarea atribuţiilor conferite de lege.
Împreună, reuşim să construim o Poliţie Română puternică, respectată, cu un grad ridicat de încredere şi apreciere în rândul populaţiei, fiind parteneri ai cetăţenilor şi nu doar cei care sancţionează.
Să învăţăm să fim uniţi şi să aducem onoare uniformei pe care o purtăm! Să fim un model de curaj, responsabilitate şi bună-credinţă în societate!
Vă doresc sănătate, putere de muncă şi multe realizări!
La mulţi ani, Poliţiei Române! La mulţi ani, poliţiştilor din Dâmboviţa!
IPJ Dâmboviţa a marcat cum se cuvine 196 de ani de existenţă a Poliţiei Române şi 50 de ani de la înfiinţarea Inspectoratului de Poliţie Dâmboviţa
Date: