ITM Dâmboviţa -acţiuni privind identificarea riscurilor care provoacă afecţiuni musculare

Date:

Afecţiunile musculo-scheletice (AMS) reprezintă cea mai frecventă problemă legată de sănătate, din Europa, afectând milioane de lucrători. Intr-o anumită perioadă a vieţii lor, 90% dintre angajaţi se confruntă cu dureri de spate, afecţiuni ale membrelor superioare şi accidente repetitive, ca urmare a condiţiilor de muncă, a ritmului de realizare a activităţilor, a greutăţilor transportate sau a factorilor de mediu în care îşi desfăşoară activitatea.
Tocmai de aceea, Inspectoratul Teritorial de muncă Dâmboviţa desfăşoară şi pe parcursul anului 2021, acţiuni de conştientizare care se adresează angajatorilor din sectorul public şi privat din mai multe sectoare de activitate, ce au un număr însemnat de locuri de muncă cu probabilitate mare de apariţie a afecţiunilor musculo-scheletice.
Şi pe parcursul anului trecut, ITM Dâmboviţa a desfăşurat acţiuni de verificare a modului de identificare a riscurilor care provoacă AMS, precum şi a măsurilor luate de angajatori în vederea prevenirii acestora. In cadrul acestora au fost controlate 30 de societăţi comerciale cu un număr de 889 de lucrători. Au fost constatate 40 de neconformităţi pentru care au fost dispuse 40 de măsuri de remediere şi au fost aplicate 40 de avertismente verbale.
Combaterea AMS necesită luarea de măsuri la locul de muncă. In primul rând, există măsuri de prevenire care pot fi luate, iar pentru lucrătorii care suferă deja de AMS, provocarea este aceea de a le menţine capacitatea de muncă, de a-i face să continue să lucreze şi, dacă este cazul, de a-i reintegra la locul de muncă.

ITM Dâmboviţa le reaminteşte angajatorilor că, pentru a combate afecţiunile musculo- scheletice, ar trebui să utilizeze următoarele măsuri:

  • îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, evaluarea riscurilor şi combaterea tuturor cauzelor;
  • includerea personalului şi a reprezentanţilor săi în discuţiile privind posibile probleme şi soluţii;
  • vizita periodică la Medicul de Medicina Muncii;
  • reducerea eforturilor şi a manipulărilor manuale prin mecanizare, respectiv achiziţionarea de echipamente de muncă.
    Măsurile tehnice ergonomice pot reduce solicitările asupra spatelui şi membrelor superioare (de exemplu, în cazul uneltelor manuale ergonomice) şi, prin urmare, apariţia AMS, fără pierderi de productivitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița