Jandarmeria Română – partener într-un proiect european privind contracararea atacurilor cu drone

Date:

La Centrul Montan de Jandarmi de la Sinaia, are loc cea de-a patra întâlnire în cadrul proiectului Skyfall, finanţat prin Fondul de Securitate Internă al Uniunii Europene.
Inspectoratul General al Jandarmeriei Române participă în proiect alături de reprezentanţi ai Poliţiei din Anvers şi cei ai Poliţiei Federale Belgiene.

Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătăţirea capacităţii de pregătire şi răspuns a forţelor de poliţie din Uniunea Europeană pentru prevenirea şi contracararea unor atacuri în care sunt folosite aeronave fără pilot (drone).
Invitatul special al întâlnirii din acest an este domnul comisar şef Herbert VEYT – ofiţerul de legătură al Poliţiei Federale Belgiene în România, Bulgaria, R. Moldova, Serbia şi Ucraina. în cadrul acestei întâlniri, au fost prezentate principalele beneficii ale vehiculelor aeriene fără pilot, care pot fi valorificate pozitiv în diferite sectoare de activitate atunci când sunt folosite cu respectarea legislaţiei europene în domeniu sau, dimpotrivă, pot constitui vulnerabilităţi în domeniul protecţiei datelor şi siguranţei persoanelor care participă la evenimente publice

desfăşurate în aer liber.
În România, legislaţia naţională în domeniu este gestionată de Autoritatea Aeronautică Civilă Română, care a emis structurilor Jandarmeriei Române o serie de precizări privind dispoziţiile legale ce reglementează folosirea dronelor în spaţiul public. Cei interesaţi să folosească astfel de dispozitive trebuie să ştie că există o serie de reglemetări în acest domeniu, după cum urmează:

  • Dronele, indiferent de destinaţia şi caracteristicile lor, sunt considerate aeronave civile fără pilot şi se supun legislaţiei în domeniu;
  • Se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală exploatarea unei aeronave fără ca aceasta să posede un certificat de înmatriculare sau identificare şi un certificat ori autorizaţie de navigabilitate sau documente echivalente;
  • Decolarea sau aterizarea aeronavelor fără pilot în intravilanul localităţilor constituie contravenţie;
  • Survolarea zonelor dens populate (mulţimi de oameni sau zone rezidenţiale) constituie contravenţie;
  • Utilizarea aeronavelor civile fără pilot în deplină legalitate este condiţionată de următoarele documente: certificat de identificare pentru aeronavele a căror masă maximă la decolare este mai mare sau egală cu 500 grame; permis de zbor naţional (PZN) pentru aeronavele a căror masă maximă la decolare este mai mare sau egală cu 15 kg; informarea Centrului de Operaţiuni Aeriene/Ministerului Apărării Naţionale cu privire la zona şi intervalul orar în care sunt desfăşurate activităţile de zbor, marca de identitate alocată de A.A.C.R., precum şi identitatea operatorului aeronavei; aprobarea M.Ap.N pentru efectuarea activităţilor de filmare şi fotografiere aeriană şi desfăşurarea de activităţi de zbor sub înălţimea de 3.000 m; autorizaţie emisă de A.A.C.R. pentru desfăşurarea activităţii de zbor sub înălţimea minimă de siguranţă (300 m peste cea mai înaltă cotă a zonei respective).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

După „gerul Bobotezei”, la Târgoviște au înflorit ghioceii!

Pentru al doilea an consecutiv, la Târgoviște primii ghiocei...

ITM Dâmbovița: Negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați

Pe parcursul trimestrului IV al anului 2024, Inspectoratul Teritorial...

Anvelopele de iarnă, siguranța pe drum în sezonul eece

În contextul condițiilor meteorologice din sezonul rece, Registrul Auto...