Drumeţia montama din masivul dâmboviţean Bucegi pentru nişte elevi din Caiaraşi sa terminat cu o sperietura de moarte .Elevii au fost atacati de un roi de albine iar ajutorul a venit din partea jandarmilor.Jandarmii dâmboviţeni au intervenit în urma unei solicitări telefonice prin S.N.U.A.U. 112, în zona Lespezi pentru salvarea unui grup de copii, care a fost atacat de un roi de albine. Copiii însoţiţi de un profesor se aflau în drumeţie pe traseul Vânătorul – Lacul Scropoasa, incidentul având loc la un punct obligatoriu de trecere peste un pârâu. Astfel, profesorul şi trei copii, nu au mai putut traversa pârâul şi s-au întors spre zona Vânatorul, iar ceilalţi 11 elevi, panicaţi, şi-au continuat depal-sarea pâna în zona Lespezi. Jandarmii au intervenit şi i-au condus în siguranţa pe cei 11 copii, cu vârsta între 11 şi 13 ani până la Gâlma, unde erau aşteptaţi de restul grupului.
Iată cum să te fereşti de înţepăturile insectelor
Este foarte neplacut ca atunci când ieşi la plimbare, în aer liber, sa fii deranjat de insecte. Înţepăturile de albine, de ţânţari sau de căpuşe pot provoca alergii care îţi pun în pericol sănătatea.
Când ieşi într-un loc cu vegetaţie multă (pădure, parc etc.), încearcă să mănânci ceapă sau usturoi. Mirosul acestora nu le este deloc pe plac insectelor şi le va ţine la distanţă de corpul tău. Nu folosi parfumuri, deodorante sau creme cu mirosuri dulci.
Mare atenţie şi la cum te îmbraci. Albinele şi viespile sunt atrase de culori precum negru sau nuanţele electrice. Poartă haine albe, roz stins sau galben pal. Un alt remediu care le ţine la distanţă este să te dai pe trup cu ulei de eucalipt sau de mentă. Albine
Dacă ai fost înţepat de o albină, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să încerci să scoţi acul din piele, pentru că, dacă rămâne acolo, eliberează venin. Pe locul unde ai fost înţepat poţi aplica:
– un cub de gheaţă, căci reduce umflătura şi face locul mai puţin sensibil;
– frunză de pătlagină spălată bine şi strivită;
– frunză de aloe vera strivită;
– usturoi pisat sau o felie de ceapă, întrucât acestea acţionează eficient împotriva veninului;
– compresă cu apă în amestec cu bicarbonat de sodiu;
– aspirină pisată. Viespi
Dacă te-a înţepat o viespe, nu-ţi face griji în privinţa acului. Aceasta nu-l lasă niciodată în piele.
– aplică un tampon de vată îmbibat în oţet.
Ţânţari
Înţepăturile acestora se tratează cu:
– un cub de gheaţă sau o sticlă cu o băutură rece;
– pastă de dinţi care să conţină mentă;
– pulbere de argilă;
– Bitter Suedez. Căpuşe
În caz că ai avut ghinionul să fii înţepat de o căpuşă, iată ce trebuie să faci:
– în primul rând, trebuie scoasă repede căpuşa. Apoi curăţă locul cu alcool şi aplică un antiseptic. Este obligatoriu să consulţi un medic, întrucât căpuşele pot transmite, prin înţepătura lor, boala lui Lyme (boală infecţioasă articulară, neurologică şi cardiacă , ce poate fi tratată eficient în stadiul I).
Jandarmii le-au venit în ajutor unor elevi atacaţi de albine
Date: