Jandarmeriei Române îi revin atribuţii extraordinar de mari prin posturile montane şi cu responsabilitate pe linia salvării vieţilor omeneşti.
Jandarmeria Română, prin planul de cooperare cu alte instituţii, şcolarizează subofiţerii pentru a obţine certificare pentru a deveni paramedic, adică să acorde primul ajutor răniţilor pe care îi vor descoperi la un moment dat pe traseele turistice sau unde îşi desfăşoară activităţile. La nivcelul celor două posturi montane de la Peştera şi Zănoaga din cadrul Jandarmeriei Dâmboviţa, din cei 15 janadarmi, 14 au cursuri de paramedic făcute cu personalul specializat din cadrul ISU Dâmboviţa
Inspectoratulde Jandarmi Judeţean (IJJ) Dâmboviţa, condus de col. Viorel Matei, cu sprijinul MAIa reuşit să doteze cele două posturi montane de la Peştera şi Zănoaga cu toate echipamentele necesare menite să asigure executarea misiunilor şi îndeplinirea menirii jandarmilor de a fi în slujba cetăţeanului. În luna decembrie a anului 2017, la posturile montane de la Peştera şi Zănoaga au ajuns tărgi, truse medicale de prim-ajutor şi un defibri-lator. Aceste dotări îi vor ajuta pe jandarmii montani, care execută misiuni în zonele montane arondate, în timpul operaţiunilor de căutare şi salvare a persoanelor care se rătăcesc pe munţi şi care se află în situaţii limită sau au viaţa pusă în pericol. La postul montan de la Zănoaga a ajuns o trusă prim-ajutor specializat tip II-cu defribrilator şi o targă cu sistem imobilizare cervicală.
Şi jandarmii de la Peştera au primit o trusă prim-ajutor specializat tip I şi o targă cu sistem imobilizare cervicală.
Subordonat Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Mircea cel Bătrân” Dâmboviţa, Postul de Jandarmi Ordine Publică Montan Peştera a fost înfiinţat la 9 octombrie 2004 şi este alcătuit din opt subofiţeri jandarmi.
Tot în componenţa I.J.J. Dâmboviţa se află şi Postul de Jandarmi Ordine Publică Montan Zănoaga care a luat fiinţă în data de 01.08.2012, şi alcătuit din şapte subofiţeri jandarmi. Jandarmii montani execută misiuni zilnic, în special în zona Platoului Bucegi şi a Parcului Natural Bucegi. Împreună cu formaţiunile Salvamont şi cu Administraţia Ariilor Protejate, jandarmii montani au executat acţiuni de căutare şi salvare a persoanelor care au suferit accidente sau care s-au aflat în pericol, participând totodată la misiuni comune cu reprezentanţii instituţiilor abilitate pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi contravenţiilor privind asigurarea protecţiei, conservării fondului cinegetic şi piscicol natural, precum şi pentru protecţia mediului.
Pentru îndeplinirea în bune condiţii a misiunilor, jandarmii montani au fost dotaţi cu echipament adecvat zonei montane (corturi, schiuri, cordeline, tărgi, echipament de protecţie, etc.), truse pentru acordarea primului ajutor, autospeciale pentru patrulare, un ATV şi un UTV, cu ajutorul cărora pot ajunge în zonele mai greu accesibile în misiunile de salvare şi evacuare a turiştilor răniţi sau rătăciţi.
De la înfiinţare şi până în prezent jandarmii din cadrul Postului de Jandarmi Ordine Publică Montan Peştera au acţionat cu promptitudine la solicitările intervenite, asigurând un climat normal de siguranţă pentru turişti. Au fost executate zilnic misiuni specifice ca: patrulări pe traseele montane frecventate de turişti, asigurarea măsurilor de ordine cu ocazia manifestărilor tradiţionale, acţiuni de salvare şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate pe traseele montane, acţiuni în cooperare cu lucrătorii Parcului Natural Bucegi pentru informarea turiştilor cu privire la riscul campării în locuri neamenajate, existând posibilitatea atacurilor urşilor cu comportament violent, acţiuni în cooperare cu lucrătorii Direcţiei Silvice Dâmboviţa pentru prvenirea şi combaterea fenomenului de sustragere a materialului lemnos.
Jandarmii montani au desfăşurat şi desfăşoară permanent acţiuni de informare şi îndrumare a turiştilor.
Jandarmii montani dâmboviţeni au în dotare truse de prim-ajutor specializat tip II-cu defribrilator şi tip I
Date: