Săptămâna „Să ştii mai multe, să fii mai bun!” la Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte s-a încheiat vineri. Ultima zi a fost la fel de interesantă şi de atractivă ca fiecare zi din această săptămână.
Activităţile din această perioadă s-au desfăşurat conform unui orar dinainte stabilit şi au vizat componenţa instructiv-educativă de o altă manieră decât cea obisnuită.
„În această săptămână s-au desfăşurat numeroase ateliere educative de creaţie, vizite la muzee, desene tematice, activităţi practice, vizionări de materiale educative în PowerPoint”, a declarat Marilena lordache, purtător de cuvânt la CNM.
„În funcţie de atelierele pentru care au optat, elevii au avut posibilitatea să afle despre semnificaţia Sărbătorilor Pascale, fie au desfăşurat activităţi de popularizare a arheologiei în rândul copiilor prin mijloace interactive, teoretice şi practice, de restaurare a bunurilor de patrimoniu aparţinând muzeului şi, totodată, au pus în practică etapele de lucru asupra unor vase etnografice, de cunoaştere şi experimentare a tehnicilor de bază de modelare în lut şi a etapelor de lucru. Au putut participa la vizionarea de filme istorice, iar un alt atelier s-a desfăşurat în cadrul Cabinetului Numismatic, unde au fost punctate teme despre apariţia monedelor pe teritoriul României şi cum arătau monedele împăraţilor romani.
O altă activitate inedită şi cu un impact puternic asupra elevilor dâmboviţeni a fost atelierul de îndemânare dedicat celor care au dorit să înveţe cum să tragă cu arcul, şi acum au avut ocazia să o facă gratuit, lângă Turnul Chindia, la Curtea Domnească. De asemenea, copiii au putut beneficia şi de un itinerar istoric ce a avut în vedere punerea în valoare a patrimoniului cultural al oraşului Târgovişte.
Activităţile s-au adresat tuturor categoriilor de elevi: începând cu preşcolarii şi terminând cu liceenii, oferind, în egală măsură, şi cadrelor didactice posibilitatea de a învăţa în acelaşi timp cu aceştia.
Atmosfera din această săptămână a fost una specială, fiind trăită atât de elevi, cât şi de profesori cu sentimentul câştigării unor experienţe noi. Copiii au fost dornici de a participa la orice acţiune, de a experimenta sau exersa, profesorii fiind dispuşi să socializeze cu elevii lor, într-un context nonformal, destins, prielnic pentru cunoaştere. Evenimentul s-a derulat la toate muzeele din cadrul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească”, locaţii în care, timp de cinci zile, elevi din întreg judeţul, dar şi din afara lui, au desfăşurat, sub îndrumarea personalului de specialitate al muzeelor şi a cadrelor didactice, activităţi diferite menite să pună în valoare talentele, preocupările şi competenţele elevilor, în domenii cât mai diverse şi interesante”, a mai precizat Marilena lordache.
La Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească”. Elevii au învăţat să tragă cu arcul. în Săptămâna Altfel
Date: