La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa infracţionalitatea sesizată a cunoscut un trend descendent

Date:

Comisarul şef de poliţie Danii Zepişi, inspectorul şef al IPJ Dâmboviţa a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a prezentat un bilanţ pentru perioada ianuarie-iunie a.c., la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa privind infracţionalitatea sesizată care a cunoscut un trend descendent, înregistrându-se o scădere de 13,4%.
Astfel, infracţiunile judiciare sesizate scad cu 12,7%, iar cele de altă natură cu 26,2 %.
Infracţiunile de „lovire sau alte violenţe” scad cu 14%, cele de „ameninţare” cu 8,6%, iar tâlhăriile cu 15,3%.
Diminuări semnificative regăsim şi pe palierul furturilor, respectiv o scădere de 11,3%.
Dintre acestea, putem evidenţia furturile din locuinţe (2), furturile din societăţile comerciale (-27), furturile din autovehicule (-3) şi cele de componente din exteriorul autoturismelor (-3).
Şi sustragerile de animale şi păsări scad cu 18, respectiv 17 fapte.
În ceea ce priveşte infracţiunile de tâlhărie, acestea scad cu 15,3%.
Pe linie de silvicultură, au fost sesizate 119 fapte, cu 14 mai puţine comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar în domeniul armelor şi muniţiilor 84 de infracţiuni cu 16 mai puţine.
Cu privire la infracţionali-tatea stradală sesizată, şi aici se înregistrează scăderi (-13,8% fapte).
Au fost înregistrate mai puţine furturi (-21), tâlhării (-1) şi infracţiuni de ultraj contra bunelor moravuri(-1), toate comise în mediul stradal.
Referitor la dosarele penale cu autori necunoscuţi, în perioada supusă analizei, se remarcă scăderi în sensul că au fost înregistrate cu 15 % mai puţine lucrări penale cu autor necunoscut.
Pentru menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică, în perioada supusă atenţiei, poliţiştii au organizat 7 razii şi 695 de acţiuni, dintre care 132 au fost pe linie de poliţie rutieră, 64 pe linie de ordine publică şi 74 în domeniul investigaţiilor criminale.
Pentru abaterile de la normele contravenţionale, în primele şase luni ale acestui an, poliţiştii din Dâmboviţa au aplicat 67.343 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 1.085 au fost la Legea 12/1990, 9.526 pentru nerespectarea prevederilor Legii 61/1991, 122 pe linie de pază şi protecţie a bunurilor şi 322 în domeniul silviculturii.
Cele mai multe amenzi, 53.612, au fost aplicate participanţilor la trafic ca urmare a abaterilor comise.
Peste 13500 de amenzi au fost aplicate pentru nere-spectarea regimului legal de viteză şi aproximativ 10.930 pentru neportul centurii de siguranţă.
Alte 714 sancţiuni contravenţionale au fost aplicate pentru utilizarea neregulamentară a telefonului în timpul deplasărilor pe drumurile publice, 265 pentru depăşiri neregulamentare şi 120 pentru neo-prirea la trecerea la nivel cu calea ferată.
Pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor şi vehiculelor au fost aplicate 604 sancţiuni contravenţionale, iar pentru şofat sub influenţa băuturilor alcoolice 161 de amenzi.
Şi indisciplina pietonală a fost sancţionată de către poliţişti, pe acestă linie fiind aplicate 4.324 de sancţiuni contravenţionale.
Pentru abaterile comise de alte categorii de participanţi la trafic au fost aplicate peste 6.400 de amenzi.
Datorită prezenţei active a poliţiştilor în stradă, Dâmboviţa este unul dintre judeţele care, în primele 6 luni ale acestui an, înregistrează un trend descendent în ceea ce priveşte accidentele de circulaţie.
În perioada ianuarie-iunie a.c., pe raza judeţului Dâmboviţa, au fost înregistrate 283 de accidente rutiere, dintre care 49 au fost grave (-12) şi 234 uşoare (-42). Acestea s-au soldat cu decesul a 7 persoane (-7), vătămarea corporală gravă a 50 de persoane (-1) şi rănirea uşoară a altor 327 (-28).
Cele mai multe accidente s-au produs ca urmare a încălcării normelor rutiere de către biciclişti, a vitezei excesive sau neadaptate şi a nerespectării regulilor privind acordarea priorităţii de trecere vehiculelor sau pietonilor.
De asemenea, nerespectarea distanţei în mers, neasigurarea la schimbarea direcţiei de deplasare şi abaterile comise de pietoni reprezintă alte trei cauze principale generatoare de evenimente negative. Astfel, indisciplina bicicliştilor a determinat producerea a 40 de accidente rutiere, dintre care 5 au fost grave şi 33 uşoare, iar în urma abaterilor pietonilor s-au produs 32 de accidente de circulaţie.
Totodată, pe fondul vitezei neadaptate la condiţiile de drum ori a vitezei excesive, s-au înregistrat 46 de accidente rutiere, 10 fiind grave şi 36 uşoare.
Neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor sau pietonilor a condus la înregistrarea a 58 de evenimente rutiere, iar neasigurarea la schimbarea direcţiei de deplasare şi nerespectarea distanţei în mers la producerea altor 42 de accidente.
În ceea ce priveşte locul producerii accidentelor rutiere, cele mai multe, 90, s-au înregistrat pe drumurile naţionale ce tranzitează judeţul, 69 pe drumurile judeţene, 24 pe cele comunale şi 72 pe străzile din mediul urban.
Astfel, pe DN 71, pe tronsonul Bâldana – Târgovişte, au fost înregistrate 17 accidente rutiere, iar pe sectorul Târgovişte
– Cota 1000, 8.
Pe DN 1 A, pe ruta Crevedia – Corneşti, s-au produs 12 accidente de circulaţie, iar pe DN 7, pe traseul Lunguleţu – Titu
– Produleşti, alte 9.
Din situaţia statistică a reieşit faptul că în zilele de duminică (46) şi luni (50) au fost înregistrate cele mai multe accidente rutiere. Raportat la intervalul orar, accidentele rutiere s-au produs cu precădere între 11.00 – 14.00 (73) şi 17.00-21.00 (77).
Pentru creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor pe durata sezonului estival, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa a dispus o serie de măsuri suplimentare, dintre care evidenţiem:
– Identificarea locurilor şi locaţiilor unde sunt preconizate a se desfăşura manifestări publice şi preliminarea numărului de participanţi în funcţie de care vor fi stabilite efectivele angrenate în misiuni;
– Organizarea şi executarea de acţiuni punctuale în mediile de interes operativ, baruri, discoteci, locuri de cazare, târguri, pieţe etc., în scopul prevenirii stărilor conflictuale, menţinerii şi asigurării ordinii şi liniştii publice;
– Creşterea vizibilităţii şi prezenţa activă a efectivelor de ordine şi siguranţă publică în locurile aglomerate, în proximitatea locaţiilor în care se organizează tabere şi excursii, în mijloacele de transport în comun, gări, aerogări etc. în scopul descurajării comiterii de fapte antisociale;
– Intervenţia operativă a dispozitivului de ordine şi siguranţă publică la evenimentele sesizate prin SNUAU 112, conform competenţelor;
– Asigurarea unor dispozitive suplimentare în zona staţiunilor şi a locurilor de agrement frecventate de turişti, pentru prevenirea şi/sau aplanarea stărilor conflictuale, descurajarea elementelor infracţionale şi combaterea fenomenelor cu impact stradal (cerşetoria, consumul de droguri, prostituţia şi proxenetismul, furturile, înşelăciunile
etc.);
– Asigurarea unei prezenţe active, la vedere, a poliţiştilor, în uniforma adecvată şi cu mijloacele din dotare, în zona staţiunilor şi în locurile unde se concentrează un număr mare de turişti, în scopul descurajării comiterii de fapte antisociale;
– Intensificarea acţiunilor de prevenire şi combatere a actelor de contrabandă şi evaziune fiscală, identificarea şi tragerea la răspundere a persoanelor care se sustrag de la plata taxelor aferente către bugetul de stat; – Efectuarea de controale împreună cu structurile abilitate şi verificarea respectării prevederilor legale pentru desfăşurarea activităţilor în spaţiile de cazare turistică autorizate existente la nivelul unităţii administrativ-teritoriale.
De la începutul sezonului estival şi până în prezent, poliţiştii au organizat 343 de acţiuni, au intervenit la 1671 de evenimente, dintre care 1167 au fost sesizate prin numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 şi au aplicat 14.254 de sancţiuni contravenţionale a căror valoare se ridică la 3.291.083 de lei.
Din totalul amenzilor, 1765 au fost aplicate pentru nerespectarea liniştii şi ordinii publice conform Legii 61/1991 şi 11.980 pentru încălcarea normelor rutiere, dintre care 62 pentru şofatul sub influenţa alcoolului şi 3.366 pentru viteză excesivă.
Ca măsură complementară, poliţiştii au reţinut 594 de permise de conducere, au retras 277 de certificate de înmmatricu-lare şi au confiscat bunuri în cuantum total de 54.300 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Mașină de familie sau mașină sport?

Fiecare șofer are visuri diferite atunci când vine vorba...

După „gerul Bobotezei”, la Târgoviște au înflorit ghioceii!

Pentru al doilea an consecutiv, la Târgoviște primii ghiocei...

ITM Dâmbovița: Negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați

Pe parcursul trimestrului IV al anului 2024, Inspectoratul Teritorial...

Anvelopele de iarnă, siguranța pe drum în sezonul eece

În contextul condițiilor meteorologice din sezonul rece, Registrul Auto...