În contextul în care în România se înregistrează o creştere a numărului de utilizatori de droguri printre tineri şi, ca un specific al ţării, nu există diferenţe de cifre între utilizatorii bărbaţi şi femei.
Cel mai consumat drog în România este canabisul, urmat de substanţele noi cu proprietăţi psi-hoactive, aşa-numitele etnobotan-ice şi apoi de heroină.
M.A.I. vrea să înfiinţeze un laborator de analiza toxicologice şi a unor programe de cercetare medicală şi dezvoltarea sistemului de asistenţă pentru narco-mani, programe care sunt prevăzute în două proiecte de hotărâri de guvern lansate de minister în dezbatere publică. După ce vor fi aprobate, cele două programe, „Programul naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri 2013-2016” şi „Programul de interes naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumului de droguri 2013-2016” vor fi puse în aplicare de către Agenţia Naţională Antidrog (ANA).
Proiectele urmăresc, printre altele, dezvoltarea şi consolidarea sistemului naţional integrat de prevenire şi asistenţă madicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri şi acţiuni preventive de informare a cetăţenilor cu privire la efectele provocate de consumul de stupefiante, alcoo şi tutun.
Agenţia Naţională Antidrog, la recomandarea Parlamentului European cu privire la Strategia U.E. privind drogurile, şi-a propus să creeze un nou sistem la nivel naţional al politicilor publice în domeniul antidrog, drept care va asigura participarea societăţii civile la programele şi proiectele antidrog.
ONG-urile ar urma să întocmească proiecte şi să atragă astfel bani de la Uniunea Europeană, sumele obţinute fiind folosite apoi pentru finanţarea programului gestionat de ANA. (S.Ş.)
Laborator de analize toxicologice şi programe pentru narcomani
Date: