Legea pensiilor: principalele modificări şi reglementări

Date:

La săptămânala conferinţă de presă a PSD Dâmboviţa, deputatul Oana Vlăducă a ţinut să abordeze subiectul legat de Legea pensiilor. Parlamentarul social-democrat a ţinut să sublinieze că această lege urmează să reaşeze un sistem uriaş şi care a tot fost complicat de-a lungul anilor.
„PSD îşi respectă angajamentele din programul de guvernare! Noua lege a pensiilor va îndrepta o uriaşă nedreptate şi va rezolva problema celor care au pensii diferite, pentru aceeaşi muncă şi aceeaşi vechime
În plus, legea va aduce mai mulţi bani în buzunarele a milioane de pensionari români.
Este o lege onestă de care vor beneficia inclusiv românii care astăzi sunt activi, tinerii care abia încep să muncească, studenţii, care vor avea siguranţa că , atunci când vor ajunge la pensie, statul român le va garanta o pensie care va reflecta şi calitatea muncii şi riscurile şi perioada în care a muncit.
Nicio pensie aflată în plată nu va scădea!
În 2021, odată cu intrarea în vigoare a noii legi, cei au pensie mai mică pentru aceeaşi muncă şi aceeaşi vechime vor mai avea o creştere astfel încât toţi cei pensionaţi în condiţii egale să primească pensii egale.
Se va schimba formula de calcul a pensiei, astfel încât această valoare să se raporteze la contribuţiile efective ale fiecărui salariat.
Valoarea punctului de referinţă se va ajusta automat cu rata inflaţiei, astfel încât puterea de cumpărare a pensionarilor să nu mai fie afectată.
Legea pensiilor: principalele modificări şi reglementări, cu principiile care au ghidat scrierea lor:
Stabilitate: Stagiu minim de cotizare creşte de la 10 la 15 ani.
Încurajare pentru studiile superioare: Este recunoscută ca vechime în muncă perioada de master şi doctorat.
Echitate: Pensia nu mai este stabilită pe baza stagiului complet de cotizare, care crea discriminări între bărbaţi şi femei (în dezavantajul bărbaţilor care aveau un stagiu complet mai mare) sau între persoane care au ieşit în momente diferite la pensie. Pensia se va stabili în funcţie de contribuţiile plătite şi va fi ajustată cu inflaţia, astfel încât puterea de cumpărare a pensionarilor să nu scadă.
Încurajarea muncii şi respectarea celor care vor să muncească: Pensionarii cu pensie de invaliditate pot cumula pensia cu venituri din activităţi profesionale pentru care şi-au păstrat capacitatea de muncă.
Pensia minimă devine indemnizaţie minimă şi va fi stabilită prin raportare la salariul minim, ţinându-se cont de vechimea în muncă.
Transparenţă şi debirocratizare. Toţi salariaţii vor putea accesa online informaţiile privind contribuţiile acumulate, stagiul de cotizare la zi. Vor putea reacţiona dacă văd că angajatorul lor nu a virat la ANAF contribuţiile pe care le-a reţinut din salariile lor.
Recunoaşterea tuturor contribuţiilor plătite: pentru perioada februarie 1975 -aprilie 2001 (de când Casa de Pensii are înregistrări) fiecare pensionar va primi un bonus de 10% pentru sporuri, al 13-lea salariu, acord global, bonuri, prime la care au plătit contribuţii pentru pensie. Dacă pensionarii vor putea aduce documente din care să reiasă că li se cuvine o creştere mai mare de 10% atunci li se va calcula pensia in funcţie de acele documente. Dacă nu aduc documente sau din documente reiese că o creştere mai mică de 10%, atunci se va aplica bonusul de
10%.
Respect pentru femeile care nasc şi cresc copii: pentru femeile care nasc şi cresc cel puţin 3 copii, vârsta de pensionare se reduce cu 6 ani (se menţine însă condiţia de a avea un stagiu minim de cotizare de 15 ani). Pentru fiecare copil în plus se mai scade câte un an din vârsta obligatorie de pensionare.
Respect pentru cei cu vechime mare în muncă: Dacă vechimea acumulată depăşeşte cu minim 8 ani stagiul complet de cotizare, vârsta de pensionare se reduce cu 5 ani.
Cumpărarea de vechime. Pentru cei care nu au lucrat anumite perioade de timp, există posibilitatea de a cumpăra vechime de maxim 5 ani, stabiliţi în oricare din perioadele în care nu a lucrat (spre deosebire de legea actuală care obligă să fie 5 ani consecutivi). Suma aferentă plătită pentru aceşti 5 ani poate fi plătite în rate într-o perioadă de maxim 1 an. Dacă nu plăteşte toate ratele se ia în considerare suma plătită parţial.
Respect pentru cei care muncesc în condiţii speciale: Se recunosc mai multe profesii drept muncă în condiţii speciale, în plus faţă de cele recunoscute în prezent.
Condiţii mai bune pentru pensia de urmaş: soţul supravieţuitor va putea opta între următoarele două variante: 1) să ia 50% din pensia soţului decedat, fără însă a-şi păstra pensia proprie la limită de vârstă; 2) Să ia 25% din pensia soţului decedat în plus faţă de pensia proprie la limită de vârstă. (Condiţii: să fi fost căsătoriţi cel puţin 10 ani, iar soţul supravieţuitor nu s-a recăsătorit.)
Risipirea temerilor:
1) Nu va scădea nicio pensie – nici nu este posibil, e neconstituţional.
2) Nu va creşte vârsta de pensionare -vârsta de pensionare va creşte doar când se va constata creşterea speranţei de viaţă. Oamenii au dreptul să se bucure de pensia lor.
3) Nu se va egaliza vârsta de pensionare între femei şi bărbaţi – Dimpotrivă, femeile cu mai mulţi copii vor avea dreptul să se pensioneze mai repede.”, a punctat deputatul Oana Vlăducă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Ce servicii oferă un detectiv particular și cum te pot ajuta?

Când vine vorba de situații delicate care necesitată discreție...

Servicii SEO: Ghid Complet pentru Creșterea Vizibilității Online

Într-o lume digitalizată, vizibilitatea pe internet este esențială pentru...

Cele mai bune saltele pentru dormitor în Moldova

Un somn odihnitor este esențial pentru sănătatea noastră fizică...

Stiluri Elegante pentru Femei – Rochii Hermosa și Pantofi Asortați

Moda modernă oferă o varietate de opțiuni pentru femeile...