Lumea, condusă de bolnavi (48)

Date:

Pierre Accoce
și dr. Pierre Rentchnick
Unl dintre primele simptome, dovedind în majoritatea cazurilor ca sifiliusul se răspândește în organism, este privirea pe care o au bolnavii. Deși păstrează reflexul acomodării la lumină și al convergenței, pupilele rămân permanent micșorate, ceea ce dezvăluie o tulburare a enervării irisului, bolnavii nemaiavând reflexele pupilare normale la interacțiunea ochilor cu lumina. De asemenea, boala anulează și alte două reflexe, pe cele ale tendoanelor, la gleznă și la călcâiul lui Ahile, fiind un alt indiciu că sifilisul se extinde periculos de mult în corp. în anul 1932, în ceea ce-l privește pe generaslul Gamelin, paralizia generală, provocată de extinderea sifilisului, risca să producă complicații. Acestea puteau fi hemiplegii, surditate, insuficiență cardiacă, hepatită, dificila funcționare a stomacului sau a plămânilor. Din această cauză, în anul menționat, apoi în cel următor, 1933, pentru a încetini extinderea sifilisului, medicii ce-l tratau pe Gamrlin au decis să folosească un nou tratament ce tocmai fusese descoperit, impaludația, cunoscut și sub denumirea de malarioterapie. Trebuie să spunem că am avut norocul de a discuta cu medicii francezi ce lucrau la spitalul Val-de-Grâce, unde fusese internat generalul Gamelin.
Un cercetător austriac, doctorul Wagner von Jauregg, din Viena, ce a preconizat primul, începând cu anul 1930, declanșarea voită și controlată a paludismului pentru a trata paralizia generalizată provocată de extinderea sifilisului în organism. Malarioterapia acționa în urma șocului termic rezultat din aplicarea sa.
“Se folosește Plasmodium vivax, niciodata nu se recurge la agentul paludismului pernicios”’ explica vov Jauregg. Deci, medicii de la Val-de-Grâce prelevau dintr-o venă a cotului, între 3 și 5 cm3 de sânge de la cei bolnavi de malarie 1i imediat cantitatea era injectată înr-o vena a generalului Gamelin. Incubația paludis-mului se prelungește uneori până la douăzeci de zile. Apoi se manifestă febra ce se extinde în întreg trupul, ce durează între două și patru zile. Temperatura pacientului ajunge până la 40o, chiar 41o. între accese, temperatura scade la cea normală. Medicii permit să aibă loc între zece și douăsprezece accese febrile, supraveghiind cu atenție starea generală de sănătate a bolnavului. Ei opresc evoluția malariei prin administrarea de chinină, în doze zilnice ce vriază între 1 și 1,5 g. într-o săptămână accesele febrile dispar. Apoi, se recurge la tratamentul obișnuit antisifilis, prin administrarea de arsenic sau bismut.
Acțiunea malarioterapiei cere mai multe luni de tratament pentru a se vedea efectele vindecării. Ceea ce ste pozitiv în malarioterapie este faptul ca ameliorează rapid forța fizică a pacientul și face să dispară definitiv simptomele psihice. Astfel, dispare expunerea de idei delirante, reapare memoria, manifestările afective redevin echilibrate, de asemenea, reapare capacitatea de a raționa, iar activitatea intelectuală a individului atinge cotele dinainte de manifestările provocate de sifilis. Este nemaipomenit de bine pentru bolnav, dar din păcate efectele malarioterapiei nu sunt de durată. Din acestă cauză, când reapar tulburările grave provocate de sifilis, se reia malarioterapia. Efectele pozitivi sunt totuși de scurtă durată. Pe termen lung, malarioterapia pierde din eficiența sa.
Cu toate aceste, malarioterapia ia permis generalului Gamelin să devină șeful absolut al armatei franceze și, fără să-și dea seama, el crezând că procedează bine, să patroneze dezastrul acesteia ce i-a permis lui Hitler să sară în sus de bucurie după ce a cucerit Parisul. Dar până atunci, avem anul 1935, când generalului Gamelin, i s-a dat pe mână toată armata terestră. A reușit acestă lovitură de maestru deoarece a fost destul de abil să disimuleze vreme îndelungată boala de care suferea, provocată de neurosi-filisul pe care-l avea. Cu toate acestea, oricât de șiret era, pe măsură ce îmbătrânea, starea fizică a generaluli se degrada.
Degradarea mentală a generalului Gamelin reiese cel mai bine în evidență la citirea celor trei volume de mnemorii, intitulate “ĩn slujba patriei”, apărute la Paris, la Editura Plon, în 1946. Incoerența afismațiilor sare în ochi. De asemenea, megalomania și contadicțiile. Confuzia ideilor este jenantă. Logica raționamentului generalului, afectată de boală, poate fi dată spre studiu studenților la medicină, fiind un exemplu clinic al distrugerii lente a mecanismelor gândirii, provocată de treponemul palid care este un microorganism spiral parazit ce se găsește la om și la animale, fiind agentul de transmitere al sifilisului. De regulă, primul organ atacat de treponem este ficatul. Practic, la final, putem spune că Hitler a învins armata franceză cu ajutorul involuntar pe care i l-au dat neurosifilisul lui Gamelin și cancerul lui Chamberlain. Doi bolnavi au ajutat, fără să aibă habar, la declanșarea celui de-al; Doilea Răpzboi Mondial. Desigur, nici Hitler nu era mai sănătos.

Tradus din franceză de Mircea COTÂRȚĂ, pentru cunoașterea adevărului istoric de care se feresc toți cei aflați la putere. în altă ordine de idei, indirect se va înțelege cum soarta nefericită a României, după 23 august 1944, a depins de starea de sănătatea a celor ce au negociat împărțirea Europei, după înfrângerea Germaniei. Și este unul dintre aspecte, deoarece Pierre Accoce și dr. Pierre Rentchnick relatează amănunte și despre starea de sănătate a altor conducători de State, ceea ce influențat evoluția politică din zonele unde aceștia au putut să-și exercite discreționar puterea. De asemenea, Mircea Cotârță se ocupă cu tehnoredactarea cotidianului „Dâmbovița”, din ziua a 25-a a celei de a opta luni a anului 2013.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

ECHIPA ETAPEI NU E PENTRU VOLEIBALISTELE DE LA CSM TÂRGOVIȘTE

Volei Alba Blaj a câștigat duelul pentru primul loc...

Idei interesante pentru mânere și butoane pentru ușile de interior

Mânerele și butoanele pentru ușile de interior sunt detalii...

Târgoviște sărbătorește 1 Decembrie, Ziua Națională a României 

Târgoviște se pregătește să celebreze cu mândrie Ziua Națională...

„Perspective florale” la Biblioteca Județeană Dâmbovița

Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița invită publicul să...
error: Conținutul este protejat!!