Modificările aduse de Parlament la Legea nr. 7/1996 privind cadastrul şi publicitatea imobiliară şi gran-turile acordate olimpicilor internaţionali şi naţionali, au fost două dintre subiectele principale abordate în cadrul conferinţei de presă a PSD Dâmboviţa, de conf. univ.dr. Claudia Gilia, deputat şi preşedinte OFSD Dâmboviţa.
Deputaţii au votat marţi, 16 aprilie 2019, în unanimitate, modificarea Legii nr. 7 a cadastrului şi a publicităţii imobiliare. Noile prevederi au drept scop atât grăbirea lucrărilor de cadastru general, cât şi protejarea clădirilor monument-istoric.
Actul normativ prevede scutirea proprietarilor imobilelor înregistrate în cadrul lucrărilor de cadastru general de plata impozitului pe venitul din transferul terenurilor, cu sau fără construcţii. Astfel, beneficiarii Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF), implementat de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate îmobiliară (ANCPî), vor primi derogare de la dispoziţiile art. 111 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
Totodată, Legea cadastrului prevede şi scutirea de tarif în cazul notării în cartea funciară a calităţii de monument istoric a unui imobil. Această operaţiune trebuie să fie solicitată „în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului de clasare sau de schimbarea a grupei valorice publicat în Monitorul Oficial al României, Partea î, ordin emis potrivit Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.
Potrivit noilor prevederi, „Ministerul Culturii şi îdentităţii Naţionale sau, după caz, direcţiile de cultură ori municipiul Bucureşti” pot solicita înscrierea în cartea funciară a imobilelor menţiunea „monument istoric”. Pe de altă parte, „radierea din cartea funciară a calităţii de monument istoric se realizează în baza ordinului de declasare, emis potrivit Legii nr. 422/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea î.”
” Parlamentul a făcut încă un pas pentru modificarea în bine a legislaţiei privind CADASTRUL!
Am dezbătut şi susţinut o iniţiativă legislativă în comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a CD (Lege privind modificarea şi completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr.7/1996) şi, marţi, am dat votul:
– pentru oferirea de facilităţi pentru case, terenuri şi monumente istorice în momentul intabulării;
– pentru eficientizarea înregistrării imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară;
– dar şi pentru consolidarea capacităţii de management pe proiect a Agenţiei Naţionale.
Prin această iniţiativă se vor oferi mai mulţi bani pentru cadastru general, protejarea monumentelor istorice sau acces la finanţare pentru înregistrarea terenurilor din domeniul public al statului.
Conform noilor prevederi votate, intabu-larea imobilelor în Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF) se va putea face mult mai uşor şi mai rapid decât până în prezent.
Am decis majorarea sumei cu care se vor cofinanţa lucrările de înregistrare sistematică contractate de primării.
Se va putea accelera cadastrarea în oraşe prin motivarea firmelor de a se prezenta la licitaţii prin creşterea sumei maxime de la 60 de lei/carte funciară, până la 132 de lei pentru imobil, în funcţie de obiectiv. Astfel, autorităţile publice locale nu vor mai fi refuzate de firmele care tot invocau preţul prea mic în comparaţie cu gradul de dificultate al terenului care trebuia măsurat.
În plus, o măsură pentru care am susţinut cu toată convingerea acest proiecte este faptul că se vor putea salva mai multe monumente istorice. Astfel, Ministerul Culturii va putea face, din oficiu, notarea în cartea funciară în cazul imobilelor de patrimoniu. În acest fel, pe piaţa imobiliară se va afla cu uşurinţă despre vânzarea monumentelor istorice şi vor fi evitate situaţiile în care un cumpărător putea afla abia după tranzacţie că imobilul achiziţionat nu poate fi modificat întrucât acesta este protejat de lege.
Conform noilor prevederi legale, administratorii domeniului public al statului vor putea primi finanţare de la ANCPî pentru cadastrarea terenurilor din domeniu public sau privat al statului pe toată perioada derulării Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF). Astfel, se va accelera înregistrarea proprietăţilor şi vor fi sprijinite autorităţile centrale şi locale pentru realizarea cadastrului.
În cele din urmă, trebuie să mai spun că prin această modificare a legii se va fi grăbi înregistrarea sistematică a imobilelor, deoarece a fost eliminată una dintre etape: emiterea ordinelor de începere a lucrărilor de înregistrare sistematică ce trebuiau publicate în Monitorul Oficial.
înformarea cetăţenilor despre începerea lucrărilor se va face prin publicarea anunţurilor pe pagina ANCPî şi la sediul primăriilor.”, a declarat deputat Claudia Gilia.
Mai puţină birocraţie şi mai multă grijă pentru monumentele istorice !
Date: