Flacări uriaşe i-au înspăimântat, luni noapte, pe locuitorii comunei Ulmi. I-au ars garajul şi maşina din cauze încă nestabilite de anchetatori. A păţit-o un cetăţean din Ulmi. A fost nevoie ca echipajele de pompieri să intervină cu două autospeciale pentru stingerea focului. Au ars garajul şi autoturismul aflat în garaj, pagubele fiind estimate la zeci de mii de lei. Din fericire, nu au existat victime, iar focul a fost stins înainte să se extindă la locuinţa familiei respective şi la cea învecinată. Vecinii familiei au văzut flăcările şi i-au alertat pe proprietari, altfel focul se putea extinde şi la casă. Proprietara spune că nu-şi explică ce s-a întâmplat. Pompierii au ajuns la locul incendiului cu două autospeciale şi au reuşit doar să limiteze extinderea flăcărilor şi la locuinţele învecinate. Flăcările au mistuit atât garajul, cât şi autoturismul. Oamenii legii au demarat acum o anchetă, pentru a stabili cauza incendiului.
Pregătiţi-vă gospodăria pentru sezonul rece
Se apropie sezonul rece, iar statistica arată că în această perioadă cele mai multe incendii care s-au manifestat la gospodăriile populaţiei au fost cauzate de sistemele de încălzire exploatate fără respectarea normelor de prevenire a incendiilor. Pentru a preîntâmpina producerea unor astfel de evenimente, care se pot sfârşi tragic, pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale importante, vă reamintim câteva măsuri ce trebuie respectate pentru siguranţa dumneavoastră. Sobele vor fi obligatoriu verificate, curăţate şi reparate de persoane specializate şi autorizate; în faţa uşilor sobelor, pardoseala combustibilă va fi protejată cu o tablă cu dimensiunile de 50 x 70 cm, astfel se asigură protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a jarului sau lemnelor aprinse; focul în sobe va fi supravegheat în permanenţă; supravegheaţi permanent jocul copiiilor; evitaţi supraîncălzirea sobelor; noaptea nu se va încărca soba cu lemne, iar la sobele cu gaze naturale nu se va lăsa arzătorul aprins; coşurile, burlanele şi canalele de fum vor fi obligatoriu verificate, curăţate şi reparate cel puţin o dată pe an; coşurile, burlanele şi canalele de fum vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale pereţilor, planşeelor şi acoperişurilor; în podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere; se vor utiliza întrerupătoare, prize sau cabluri electrice fără defecţiuni sau improvizaţii; se vor utiliza numai siguranţe omologate în tablourile electrice; evitaţi suprasolicitarea instalaţiilor electrice; aprinderea focului la aragaz sau în sobele alimentate cu gaze naturale se va face după principiul „gaz pe flacără”; cenuşa şi jarul provenite de la sobe vor fi depozitate într-un loc special amenajat şi se vor stinge cu apă; verificarea etanşeităţii buteliei de aragaz şi a instalaţiei de alimentare cu gaze se va face cu apă şi săpun; se vor utiliza pentru încălzirea camerelor de locuit numai aparate electrice omologate.
Sezonul rece
Persoanele fizice şi juridice sunt obligate să respecte în orice împrejurare normele de prevenire şi stingere a incendiilor şi să nu primejduiască, prin deciziile şi faptele lor, viaţa şi mediul. Asigurarea apărării comunităţilor împotriva incendiilor depinde, în mare măsură, de respectul reciproc şi buna credinţă.
VIDEO. Maşina şi garajul unui cetăţean s-au făcut scrum
Date: