Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a organizat de la instalarea stării de alertă, mai multe videocon-ferinţe cu reprezentanţi ai operatorilor din domeniul alimentaţiei publice, în contextul măsurilor de relaxare etapizată preconizate, pentru a veni în sprijinul acestora şi a-i informa în timp util asupra măsurilor pe care trebuie sa le întreprindă.
Aceste măsuri măsuri se regăsesc în Ordinul comun 903/97/25.05.2020, adoptat de către ANSVSA împreună cu Ministerul Sănătăţii (MS).
Cerinţele generale igieni-co-sanitare, precum şi cele care ţin de funcţionarea activităţilor de productie şi livrare, vizează unităţile de alimentaţie publică şi activităţile permise în această perioadă, respectiv prelucrarea şi comercializarea produselor alimentare prin comerţul online sau cu servire la pachet (take away, room service, drive-in, home delivery).
De asemenea, în urma discuţiilor cu toţi factorii implicaţi, asociaţii de profil, instituţii responsabile, ANSVSA a elaborat şi publicat pe site-ul propriu mai multe recomandări care sa vină în sprijinul operatorilor din domeniul alimentaţiei publice la reluarea activităţilor.
Ca urmare a măsurilor de relaxare stabilite la nivelul Guvernului, aplicabile începând cu data de 1 iunie 2020 şi care vizează activităţile de preparare, servire şi consum ale produselor alimentare în spaţiile special amenajate din exteriorul unităţilor de alimentaţie publică, ANSVSA a adoptat, în data de 29.05.2020, împreună cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Economiei şi Comerţului un nou Ordin (Ordinul
comun MS/MEC/ANSVSA nr.
966/1809/105/29.05.2020 publicat în MO 461/30.05.2020), care stabileşte, pe de o parte cerinţe adresate operatorilor din domeniu pentru organizarea şi funcţionarea adecvată a circuitelor de preparare şi servire ale produselor alimentare în aceste unităţi şi pentru protecţia clienţilor şi pe de altă parte măsurile de control stabilite de ANSVSA şi MS pentru verificarea modului în care aceste cerinţe sunt implementate.
Revizuirea circuitelor funcţionale de producţie, preparare, livrare şi servire este esentială şi trebuie realizată astfel încât să se respecte măsurile de protecţie sanitară pentru a împiedica posibila infecţie cu virusul SARS – CoV 2, dar, în acelasi timp, să nu afecteze siguranţa alimentelor.
Printre măsurile care trebuie aplicate de operatorii din acest domeniu, înainte de relu
area activităţilor, se numără: verificarea stării de întreţinere a tuturor spaţiilor, echipamentelor şi ustensilelor necesare pentru desfăşurarea activităţilor permise, revizuirea planurilor de igienizare şi dezinfecţie, în sensul creşterii frecvenţei acestor acţiuni şi a realizării lor cu produse biocide adecvate, verificarea stocurilor de alimente, eliminarea celor care ar putea produce toxiinfecţii alimentare şi instruirea personalului lucrător privind regulile generale de igienă necesare obţinerii de produse alimentare sigure, precum şi cele suplimentare de prevenire a răspândirii virusului SARS –
CoV 2.
Cerinţele care vizează asigurarea protecţiei clienţilor/consumatorilor sunt cele legate de: triajul observaţional al acestora, realizarea adecvată a dezinfectării meselor dupa plecarea clienţilor, a dezinfectării tuturor spaţiilor/ suprafeţelor unde au acces clienţii, a usten-silor folosite în timpul servirii meselor, asigurarea cu dispozitive necesare dezinfectării mâinilor clienţilor, informarea adecvată a clienţilor, precum şi asigurarea distantării fizice, ast
fel încât să se evite, pe cât posibil, interacţiunea fizică cu şi între clienţi.
Sunt în derulare acţiuni de verificare întreprinse de ANS-VSA şi MS, prin structurile teritoriale (DSVSA şi DSP) judetene şi ale municipiului Bucureşti care vizează modul în care sunt respectate cerinţele de siguranţă a alimentelor şi, respectiv, cele de sănătate publică.
În ce priveşte terasele sau spaţiile deschise din exterior ale unităţilor de alimentaţie publică, inspectorii vor derula, în perioada următoare, controale pentru verificarea şi consilierea, acolo unde este cazul, a operatorilor din domeniu. Dezideratul este acela de a garanta cetăţenilor care doresc să consume produse alimentare la terase, că pot veni în locuri sigure şi că nu se expun vreunui pericol privind sănătatea, inclusiv din prisma siguranţei alimentelor.
Acolo unde, ca urmare a controalelor oficiale se constata nereguli grave care periclitează sănătatea cetăţenilor, neglijenţă sau chiar dispreţ faţă de prevederile legale, se vor aplica sancţiuni, care pot merge până la suspendarea activităţii unităţii respective.