Ministerul Educaţiei şi Cercetării a agreat cu partenerii educaţionali -reprezentanţii elevilor, studenţilor, părinţilor, cadrelor didactice şi cei ai Consiliului Naţional al Rectorilor, măsurile care se impun în vederea reluării cursurilor şi a finalizării cu succes a anului şcolar şi universitar
2019/2020.
În contextul informaţiilor deţinute până în prezent privind evoluţia pan-demiei SARS-CoV-2, scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor în învăţământul preuniversitar şi universitar în decursul lunii iunie. În funcţie de evoluţia pandemiei de coronavirus, aceste măsuri pot suferi modificări.
În cadrul întâlnirii cu partenerii educaţionali, s-au mai stabilit următoarele măsuri:
” În funcţie de data la care se vor relua cursurile, probele scrise ale Evaluării Naţionale şi ale examenului naţional de Bacalaureat ar putea fi organizate în luna iulie.
” Programele de examen pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat nu vor cuprinde materia aferentă semestrului al II-lea.
” Evaluările pentru clasele a Il-a, a IV-a, a Vl-a, olimpiadele şi concur
surile şcolare, precum şi simulările pentru examenele naţionale vor fi anulate.
” Sesiunea specială a examenului naţional de Bacalaureat pentru olimpici va fi anulată.
” Situaţia şcolară a elevilor se va încheia cu minimum două note, cărora li se adaugă nota din teză, acolo unde este cazul.
” Subiectele pentru tezele din
semestrul al II-lea vor fi concepute doar din ce s-a studiat până la data de 11 martie 2020.
” Calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare, grădiniţă şi cel de mobilitate a personalului didactic vor fi decalate.
Calendarele aferente proceselor amintite mai sus vor fi anunţate imediat ce va fi stabilită data reînceperii cursurilor.
În învăţământul superior, activităţile se vor desfăşura în mediul online. Activităţile care impun interacţiunea „faţă în faţă” vor fi recuperate modular, intensiv, după încetarea stării de urgenţă.
Admiterea la ciclul de licenţă în învăţământul superior se va organiza după susţinerea Examenului Naţional de Bacalaureat, iar admiterea la masterat sau doctorat
se va organiza după susţinerea examenului de licenţă sau disertaţie.
Ministerul Educaţiei şi Cercetării urmăreşte cu mare atenţie ce se întâmplă în celelalte state, iar Monica Anisie, ministrul Educaţiei şi Cercetării, se află în contact direct cu toţi miniştrii educaţiei, astfel încât, în funcţie de evoluţia situaţiei, să existe o corelare între deciziile care se iau la nivelul ţărilor UE.