Mersul pe stradă are şi el regulile lui clare, ce-i drept, mult mai puţine faţă de cele aplicabile în cazul traficului auto, dar care odată încălcate pot pot provoca cu mai multă uşurinţă nenorociri. Poate cea mai „sfântă” dintre ele vizează traversarea, recomandarea generică la adresa pietonilor de a trece strada prin locurile marcate având menirea de a proteja persoana care nu este adăpostită de caroseria maşinii. Dreptul pietonilor de a traversa prin loc marcat devine astfel prioritar, numai că, uneori, cei care ar trebui să beneficieze de el abuzează, în timp ce, în alte cazuri, cei care ar trebui să li-l respecte, nu o fac. Pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente de circulaţie, poliţiştii de la rutieră le recomandă pietonilor:
Respectaţi regulile de circulaţie! Nu vă riscaţi viaţa şi sănătatea! Nu traversaţi strada prin locuri nepermise!
În condiţii de vizibilitate redusă şi pe timpul nopţii, purtaţi îmbrăcăminte cu accesorii reflectorizante pentru a fi observaţi cu uşurinţă.
Traversaţi numai pe trecerile pentru pietoni sau pe la colţ de stradă şi la culoarea verde a semaforului destinat dumneavoastră. Nu vă angajaţi în traversarea drumului public prin faţa sau spatele autovehiculelor oprite!
La orice traversare, opriţi-vă în afara părţii carosabile, asiguraţi-vă din stânga, din dreapta şi apoi din stânga din nou!
Apreciaţi corect timpul necesar pentru a traversa în siguranţă şi luaţi în calcul că, atunci când traversaţi străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflaţi într-o zonă cu regim de viteză ridicat, trebuie să manifestaţi prudenţă maximă!
Traversaţi perpendicular pe axul drumului, în pas vioi – drumul cel mai scurt ce reduce timpul de expunere la pericol! Oferiţi-le conducătorilor auto timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare!
Evitaţi să circulaţi pe partea carosabilă sau pe pistele pentru biciclişti! Folosiţi trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc, mergeţi cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveţi traficul în faţă!
Respectaţi întocmai semnificaţia semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) şi nu circulaţi pe drumurile publice dacă aţi consumat alcool – posibilitatea de a fi accidentat creşte semnificativ.
Acordaţi prioritate de trecere autospecialelor de poliţie, de la pompieri sau de la ambulanţă, care au în funcţiune semnalele luminoase şi acustice, chiar dacă vă aflaţi pe trecerea pentru pietoni.
De asemenea, vă recomandăm să evitaţi expunerea la frig. Atunci când urmează să vă deplasaţi în spaţii deschise, purtaţi îmbrăcăminte adecvată zilelor de iarnă, cu temperaturi scăzute şi nu consumaţi alcool.
Consumaţi lichide pentru a evita deshidratarea! Evitaţi consumul de cofeină!
Mersul pe stradă are şi el regulile lui clare
Date: