
Ziua Internațională a Cooperativelor, aflată la ediția sa centenară, reprezintă un moment de referință, cu semnificații profunde în viața noastră și a colegilor noștri de pretutindeni, cu care împărtășim, practic, aceleași idealuri.
Sărbătoarea cea mai importantă a marii familii cooperatiste a lumii, de la 2 iulie, constituie un prilej ideal pentru a readuce în atenție inițiative și experiențe care pun accent pe direcționarea responsabilă a resurselor și pentru durabilitatea și rezilierea afacerilor.
Așa cum se cunoaște, cooperativele de pe întregul mapamond se implică activ în numeroase domenii de activitate din sectoare economice diverse, dovedindu-se a fi mai bine adaptate decât alte tipuri de întreprinderi pentru traversarea cu succes a situațiilor de criză. Punând în evidență valori precum solidaritatea și cooperarea, care au inspirat în vremuri de cumpănă deopotrivă guvernele, comunitățile locale și mediul de afaceri, mișcarea cooperatistă internațională reia în acest an tema generoasă și plină de semnificații ce a marcat, în urmă cu un deceniu, celebrarea sub egida Organizației Națiunilor Unite, a Anului Internațional al Cooperativelor.
Aniversarea în miez de vară a cooperativelor și cooperatorilor de pretutindeni, reprezintă, cu fiecare ediție, o plăcută ocazie de a evidenția prin experiențe accumulate, practic, în toate domeniile, la nevoile oamenilor și ale comunităților locale. Cooperația oferă un model de afaceri unic, de natură să adopte și să pună în aplicare principii agreate la nivel global, dar stabilite dintr-un set de valori etice comune.
Cu credință în capacitatea de dezvoltare a oamenilor, societățile cooperative, în diferitele lor forme de manifestare, încurajează participarea economică a membrilor, generează angajare de calitate, chiar și în pofida unui cadru legislativ insuficient de stimulativ, integrează în viața activă persoane cu dificultăți, acționează pentru prezervarea mediului ambient, participă activ la edificarea unor rețele de colaborare bazate pe respect mutual.
Marea sărbătoare din prima sâmbătă a lunii iulie reprezintă și pentru noi, cooperatorii meșteșugari, oportunitatea de a ne reafirma crezul în demnitatea umană, care ne unește și ne face mai puternici. Susținem promovarea pe scară largă, nu numai la nivel declarativ, ci și prin acțiuni concrete, a unui model economic bazat nu doar pe maximizarea profitului, ci și pe definirea și aplicarea unor principii de responsabilitate socială, promovate de obicei public la nivelul corporațiilor, însă nu întotdeauna respectate.
La acest moment aniversar, se impune un cuvânt de mulțumire adresat cooperatorilor meșteșugari asociați pentru efortul pe care aceștia l-au depus, în pofida perioadei extrem de complicate pe care am traversat-o împreună și pentru efortul lor în menținerea unor activități economice validate de piață și pentru asigurarea dezvoltării și consolidării în continuare a patrimoniului cooperatist.
Apreciez devotamentul colegilor din sector, care dedicându-se muncii cu eforturi susținute, au demonstrat că pot realiza rezultate frumoase în acest sens, întocmindu-se pe baza rezultatelor anului 2021 la nivel de județ un clasament al cooperativelor fruntașe, cu următoarea ierarhie:
LOCUL I SCM PROGRESUL Târgoviște
SCM SÂRGUINȚA Târgoviște
LOCUL II SCM UNIREA Pucioasa
LOCUL III ATCOM Dâmbovița SCM
MENȚIUNE SCM ARTA Târgoviște
Cu prilejul Zilei Internaționale a Cooperativelor din 2 iulie, vă transmit dumneavoastră și deopotrivă familiilor dumneavoastră calde urări de sănătate, bucurii și împliniri profesionale deosebite în cadrul Uniunii Județene Dâmbovița, asociațiilor și societăților cooperative meșteșugărești în care activați.
PREȘEDINTE,
EC. NECULAESCU ELENA